HyCare gaat zich ook bewijzen in pluimveehouderij
De opening van de HyCare Demo & Research Facility werd verspreid over drie dagen. Hierbij waren de eerste twee dagen voor ca. 200 genodigden uit de pluimveesector en andere belanghebbende. De derde en laatste dag was voor personeel van MS Schippers en werd bestempeld als een “Familiedag” waarbij medewerkers en directe familie de nieuwste aanwinst van het bedrijf konden aanschouwen. Gevolgd door een informele en gezellige borrel, want ook dat is bij MS Schippers belangrijk. Het was een geslaagde opening met interessante sprekers, een spraakmakende rondleiding, voldoende informatie en uiteraard ook lekkere kipsnacks.
De HyCare Demo & Research Facility in Dalem (Hapert) is de derde, eigen boerderij die volgens HyCare werkt onder de vlag van MS Schippers. De boerderij bestaat uit een vijftal stallen met in totaal plek voor 90.000 vleeskuikens. Twee stallen zijn ingericht voor research en development (R&D). Daarnaast zijn er twee identieke stallen waarbij de ene stal HyCare werkt en de andere stal is een referentiestal, hier wordt nog ‘traditioneel’ gewerkt. Tussen deze twee stallen in bevindt zich de vijfde stal. Deze laatste stal draagt de naam “HyCare Experience Center”, en is een demo stal waar bezoekers kunnen kijken en ervaren wat HyCare is.
Eerder opende MS Schippers al een stal met vleesvarkens, en een stal met melkvee volgt begin 2020. In eigen stallen als ook bij klanten toont HyCare aan dat het concept zorgt voor gezondere dieren en daarmee hoger rendement. Met deze derde boerderij wordt aangetoond dat HyCare ook werkt voor vleeskuikens. Onder leiding van Europees divisie manager pluimvee, Thomas Mallens zullen er de komende tijd vele proeven en testen worden gedaan. Alles om bewijslast ten bate van HyCare te verzamelen.
Van schakel- naar ketengezondheid
Volgens Thomas Mallens leidt HyCare tot hogere voedselveiligheid, betere voorspelbaarheid van de resultaten, betere uniformiteit en hoger rendement (saldo/m2). De HyCare Demo & Research Facility is slechts een schakel binnen de pluimveesector waarin HyCare op dit moment wordt getest. Volgens Thomas Mallens zal het zich niet alleen bewijzen bij vleeskuikens, maar zal HyCare uiteindelijk binnen elke schakel van de pluimveehouderij worden toegepast om zo van schakel- naar ketengezondheid te gaan. Door hygiëne in de gehele keten van de pluimveehouderij centraal te stellen en dus het HyCare leven en werken kunnen de onderlinge pluimveehouders gezondere kippen en de bijkomende meerwaarde hiervan door geven aan de volgende schakel.