Praktijkonderzoek naar pootproblemen bij witte leghennen
Betere water- en voeropname en uniformere leghennen met drinkcups
Dat schrijft de werkgroep pootproblemen maandag 30 september in een update. Sinds halverwege 2016 kampen sommige koppels witte leghennen met pootverwondingen. „Pootproblemen bij witte leghennen komen nog steeds voor op sommige bedrijven, maar het aantal koppels waar het voorkomt is veel minder, dan dat het was”, zegt pluimveedierenarts Christiaan ter Veen van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), die in de werkgroep zit.
„In de praktijk is er veel geëxperimenteerd met het aanbieden van drinkwater via drinkcups (1 op de 10 nippels). De ervaringen zijn veelal positief: de water- en voeropname verbeteren en de koppels blijven uniformer. Om vast te stellen of er mogelijk sprake is van problemen met de drinkwateropname is het belangrijk om te kijken hoe de hennen drinken en of er bij het drinken uit de nippel veel water wordt gemorst. Het morsen van water uit de drinkcups valt mee”, vertelt Ter Veen. Hij weet niet hoeveel opfok- en leghennenbedrijven hiermee geëxperimenteerd hebben. „In de werkgroep bracht pluimveedierenarts Rob Vriens van Advee dit naar voren. Andere pluimveedierenartsen beaamden dit.”
Verlichting einde opfok en na opzet
De pootverwondingen bij witte hennen blijft volgens Ter Veen een lastig probleem. De werkgroep verzamelt momenteel informatie over verlichting in het einde van de opfok en na de opzet en aanpassingen in de bedrijfsvoering.
„Opfokkers en leghennenhouders werken zowel met TL- en ledverlichting. Tussen TL en LED bestaan belangrijke verschillen op het gebied van verlichtingssterkte, kleurspectrum/-bereik en knipperfrequentie. Bovendien is de variatie in eigenschappen van LED verlichting groot. Eigenlijk weten we hierdoor niet goed met welke overgang kippen van opfok- naar legstal maken en welk effect dit heeft. Het huidige onderzoek is dan ook inventariserend en heeft als doel om inzichtelijk te maken over welke overgang we nu eigenlijk moeten praten en welk effect dit heeft.”
Aanpassingen in de bedrijfsvoering
In 2017 is een inventarisatie gemaakt van ingrepen naar aanleiding van pootproblemen en het effect hiervan. Daaruit bleek dat met name het dimmen van het licht een leidde tot vermindering van de uitval. Het betrof echter ingrepen die zijn uitgevoerd bij koppels die al (langere tijd) last hadden van pootproblemen.
„Inmiddels zijn we twee jaar verder en is er ook de nodige ervaring met het opzetten van nieuwe koppels waarbij ook preventieve maatregelen konden worden genomen. Via het project ‘aanpassingen in de bedrijfsvoering’ willen we ervaringen verzamelen van bedrijven die de pootproblemen onder controle hebben gekregen (waarbij de problemen niet geheel weg hoeven te zijn).”
„Dit doen we door middel van een bedrijfsbezoek waarbij we de genomen maatregelen doornemen en naast de koppelresultaten leggen. Door verschillende ervaringen te verzamelen verwachten we nieuwe handvatten te krijgen om de gevolgen van pootproblemen te verminderen.” Leghennenhouders die hieraan mee willen werken, kunnen zich aanmelden bij Christian ter Veen door te mailen naar c.t.veen@gddiergezondheid.nl of te bellen naar 0570 660 566.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Poultry Vets
Bron: werkgroep pootproblemen