Mesdagfonds: ‘Welkom voor koffie, niet voor inzage in stikstofmodel’
Mesdag Zuivelfonds zegt zich nu genoodzaakt te voelen om de correspondentie tussen de onderzoekers en het RIVM openbaar te maken. Volgens het RIVM zijn de data van het natuurmeetnet MAN ter beschikking gesteld aan de onderzoekers voor Mesdagfonds. Dat is volgens het fonds juist, maar de onderzoekers wilden ook inzage in de statistische verwerking, die het RIVM toepast op de ze meetdata (het zogenaamde imputatiemodel).
Het RIVM stelt op 27 september op zijn website dat hierop positief is gereageerd. Het zouden de onderzoekers van Mesdagfonds zijn geweest die de afspraak hebben afgezegd en niet zijn ingegaan op de uitnodiging van het RIVM. „Dit is pertinent onjuist. Het RIVM verdraait hiermee de gang van zaken en publiceert onwaarheden. De onderzoekers waren welkom voor koffie met wellicht koek erbij en een gesprek, maar niet voor het inzien van het betreffende stikstofmodel”, stelt Jan Cees Vogelaar, voorzitter van het Mesdagfonds resoluut. „Het RIVM was geenszins van plan de onderzoekers inzage te geven. Het RIVM dwingt ons nu de correspondentie van de onderzoekers met het RIVM openbaar te maken.”
Na maanden van onderhandeling over inzage in het betreffende stikstofmodel, kreeg volgens het Mesdagfonds de eerste onderzoeker uiteindelijk onderstaand antwoord (16 mei 2019, namen zijn weggehaald maar bekend bij partijen):
Beste <…>,
Wij constateren dat we inhoudelijk en methodisch verschillende visies hebben. Wij respecteren dit geheel andere standpunt, dit impliceert echter ook dat verder delen van details van onze methodiek niet zinvol is. Verder tijdsinvestering lijkt ons derhalve niet op zijn plaats, tenzij je vooraf kunt aangeven welke nieuwe inzichten je hierbij kunt inbrengen.
Vriendelijke groet,
<RIVM>
Het fonds geeft aan dat het RIVM niet meer op verdere mails van deze onderzoeker heeft gereageerd. Vermoedelijk, zo schrijft het fonds, omdat deze onderzoeker kritiek heeft geuit op het wetenschappelijke werk van het RIVM, wil het RIVM hem geen inzage geven in de gevraagde informatie. Een tweede onderzoeker probeert te bemiddelen en belt het RIVM op 6 juni op over de gang van zaken. Het RIVM bevestigt in dat gesprek niet bereid te zijn inzage te geven in het model. Dit wordt per mail bevestigd op dezelfde datum.
Beste <…>,
Graag informeer ik je over de precieze situatie. <…> heeft alle data van ons al eerder gekregen []. <…> wilde ook de imputatie-programmatuur inzien. Dat laatste is dus niet nodig (want jullie hebben alle data al). We zien geen toegevoegde waarde voor <…> en ons om de imputatie-programmatuur bij ons in te zien. Voor verdere gedachtewisseling ben je welkom en zijn wij altijd bereid om samen na te gaan of en hoe we met verdere vragen kunnen helpen.
Vriendelijk groet,
<RIVM>
Het RIVM heeft volgens het Mesdagfonds de onderzoekers meermalen schriftelijk laten weten dat zij welkom zijn om erover te praten, maar niet om het model in te zien. Mesdagfonds is derhalve blij dat sinds de bemoeienis van de advocaat, het RIVM nu wel bereid lijkt te zijn externe onderzoekers inzage in het stikstofmodel te geven. De onderzoekers zullen zo snel mogelijk een afspraak maken met het RIVM.