Video: Europese veehouderijsector verenigd voor betere beeldvorming vlees
In de persverklaring wijzen de initiatiefnemers erop, dat het debat over vee en vlees gedomineerd wordt door allerlei belangengroepen, die met name mythes en vooral veel radicale standpunten verspreiden over de veehouderij en de vleesproductie. Dit wordt permanent versterkt op sociale media, in de pers en vindt een gewillig oor bij tal van politici. Dit alles heeft impact op de beeldvorming bij het ‘grote’ publiek, maar het staat vaak in stevig contrast met de werkelijkheid van de veehouderij en de andere voedselproducenten in de keten.
Werkelijke feiten
Tijdens de presentatie, waarbij ook Vlees.nl als één van de nationale platforms vertegenwoordigd was, is al ingegaan op de waterfootprint. Zo wordt alom de fabel verspreid, dat het 15.000 liter water zou vergen om één kilo rundvlees te produceren, wat feitelijk niet klopt. Het werkelijke waterverbruik is bovendien voor het overgrote deel gewoon goed benut regenwater en geen drink- of douchewater is, wat vaak gesuggereerd wordt.
Vlees.nl
Vlees.nl zegt blij te zijn met het initiatief en is ook als nationale partner opgenomen. De maatschappelijk discussie over de hoofdthema’s rond kwaliteit, gezondheid, dierenwelzijn en duurzaamheid gaat door. Het kan echter niet zo zijn dat kritiek niet op feiten is gebaseerd en dat ook geen eerlijke dialoog gevoerd wordt met de vele betrokkenen, die dagelijks zorgen voor hoogwaardig en verantwoord geproduceerd voedsel. Het is goed dat de koepels hun eigen inhoud gezamenlijk gepresenteerd hebben op deze website, ondersteund met een introductie op youtube.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: European Livestock Voice
Bron: vlees.nl