Column: Praten met veehouders, waarom eigenlijk?
Ja hoor, daar heb je weer zo’n meisje van de Dierenbescherming. Iemand die totaal geen verstand heeft van wat er in de praktijk leeft en wat boeren nou echt drijft. En dan werkt ze ook nog voor het Beter Leven keurmerk. Een keurmerk dat gedreven wordt door veganisten. Waar iedereen eigenlijk alleen maar tegen het eten van dierlijke producten is. Is dat nou waar wij als pluimveehouders op zitten te wachten?
Tja de pluimveehouders. Echte klagers. Het is altijd de schuld van de keten, de consument of de overheid. En kritiek op hun werkwijze? Daar staan ze niet voor open. We doen het al jaren zo en het werkt. Dat zie je toch? Kom maar kijken!
Maar als ik dit zo voorlees kan ik me niet voorstellen dat één van u zich hierin herkent. U werkt keihard in een wereld waarin u uw gezin wilt onderhouden, een bedrijf te runnen heeft en waarbinnen u wilt meebewegen daar waar mogelijk.
Regelmatig bezoek ik boerenbedrijven en praat ik met veehouders. Dan zie ik met hoeveel passie en gedrevenheid u zich dagelijks inzet op uw bedrijf en welke verantwoordelijkheden daarbij horen. Voor mij zijn dat hele waardevolle bezoeken waar ik veel energie van krijg. Ik herken mij dan ook niet in het beeld dat ik net schetste van de Dierenbescherming en van u.
Ik zie wel de kritiek die geuit wordt door allerlei groepen over de veehouderij en het Beter Leven keurmerk. Ik lees dan verhalen die feitelijk helemaal niet kloppen. Dat doet pijn en zorgt ervoor dat ik er tegenin wil gaan. Ik zie dus vaak dat mensen met feiten willen uitleggen hoe het echt zit, maar meestal kom je dan in een welles-nietesdiscussie terecht. Vooral op social media is dat het geval. Dat brengt je niet verder. Wat wél kan is om niet voor de aanval te kiezen, maar nieuwsgierig te zijn naar het verhaal achter het verhaal van de ander.
Om u een voorbeeld te geven: Regelmatig zeggen mensen dat de leden van de Dierenbescherming tegen het Beter Leven keurmerk zijn. Maar wat men niet weet is dat wij onze leden hierover hebben bevraagd en dat ruim 84 procent het juist positief vindt dat de Dierenbescherming het keurmerk in het leven heeft geroepen. 15 procent staat er neutraal tegenover of heeft geen mening en dat betekent dus dat maar 1 procent van onze leden er negatief tegenover staat.
Het is voor mij dus heel makkelijk om de stelling van de ander te weerleggen met feiten, maar dat brengt mij niet verder. Ik heb er meer aan om erachter te komen waarom men zo over het Beter Leven keurmerk spreekt en wat er achter deze uitspraken zit. Zo geven boeren aan dat ze de Dierenbescherming vanwege haar veganistische achterban misschien niet kunnen vertrouwen en dat dat het spannend maakt om het bedrijf voor het Beter Leven keurmerk te certificeren. Dat is het dus mijn taak om daarover de dialoog met u en mijn achterban aan te gaan, vertrouwen op te bouwen en die angst weg te nemen.
Tot slot. Een tegenstander roept vaak niet zomaar iets, daar zit iets achter. Daarmee zeg ik niet dat u het met de ander eens moet worden, maar wat ik u hier vanavond wel wil meegeven is: Wees nieuwsgierig naar het verhaal achter het verhaal van de ander, blijf met elkaar praten, ontdek nieuwe kansen en grijp ze!
Tekst: Djura Hoeksma
Beeld: Gerard Burgers