'Vervangen soja in vleeskuikenvoer leidt tot hogere druk op milieu'
Dat vertelde Anke Hamminga, directeur duurzaamheid EU van Cargill woensdag 25 en donderdag 26 september op het Pluimvee Symposium in Eersel (NB). „Vleeskuikens gaan zeer efficiënt om met soja in het voer. Met alternatieven zoals zonnebloem of raap gaan vleeskuikens minder efficiënt om waardoor de voederconversie stijgt.” Dat blijkt uit een uitgebreide studie van Cargill.
Bij leghennen verandert de druk op het milieu nauwelijks indien soja wordt vervangen door andere eiwitbronnen. „Bij leghennen is het verteringsstelsel beter ontwikkeld waardoor ze beter om kunnen gaan met andere eiwitbronnen.”
Politiek is er veel druk op het gebruik van soja. Meerdere deelnemers aan het Pluimvee Symposium stelden Hamminga voor haar verhaal ook in Den Haag te houden. In Den Haag worden veel besluiten over de agrarische sector op basis van emotie genomen in plaats van op ratio, vindt een deelnemer. Deelnemers aan het symposium vinden dat de agrarische sector de politiek beter moet informeren.
Informeer de burger
„De politiek informeren is goed. Maar ik denk dat we als agrarische sector meer bereiken door de burger te informeren. Nodig schoolklassen uit of houd één of meerdere open dagen om burgers te informeren”, stelde Hamminga voor.
„Open dagen houden is een goede manier om burgers te informeren." Haar vader runt een melkveebedrijf en haar moeder is docente op een basisschool. Zij nodigt ieder jaar schoolklassen op de boerderij uit. „Mijn ouders wonen in een dorp, maar ook in een dorp is het belangrijk om burgers te informeren wat we doen op de boerderij.”
Gangbare kip meest duurzaam
„Kippenvlees van reguliere vleeskuikens is de vleessoort met de minste druk op het milieu. De bruto voederconversie bij reguliere vleeskuikens bedraagt 1,55 tegenover 2,0 bij trager groeiers. De pluimveesector en supermarkten moeten burgers hierover informeren”, stelt Hammniga. In dat licht is ze erg blij dat Radar presentator Teun van de Keuken onlangs bij Jinek vertelde dat gangbare kip het meest duurzaam is.