Pluimveevleesconsumptie stijgt licht
Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Economic Research. De gepresenteerde cijfers melden het verbruik op basis van karkasgewicht, dus vlees inclusief been, vet en zwoerd. Als vuistregel geldt dat daarvan ongeveer de helft feitelijk geconsumeerd wordt als vlees en vleeswaren.
Oplopende trend vleesconsumptie
De 2018-cijfers betekenen dat er voor het eerst in 10 jaar weer een oplopende trend is. In de jaren 2008-2009 was er voor het laatst een stijging van de vleesconsumptie. Daarna daalde het verbruik in Nederland van zo'n 79 kg in 2010 naar onder de 77 kg in 2015 per hoofd van de bevolking. De jaren 2016 en 2017 kenmerkten zich door een stabilisatie in het vleesverbruik; de hoeveelheid van 76,7 kg in 2017 was gelijk aan het niveau van 2005. De periode (2010-2015) van een licht dalende trend in het vleesverbruik kwam daarmee ten einde.
De pluimveevleesconsumptie ligt van 2009 tot 2018 tussen de 22 en 22,5 kilo per hoofd van de bevolking. Bekijk hier het rapport Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2018 van Wageningen Economic Research.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Wageningen Economic Research