Dubbeldoekip van zaadje tot kipsalaadje biologisch
'Zelfs vegetariërs kopen mijn kippenvlees'
De zoon van een Friese melkveehouder, studeerde onder meer veefokkerij aan Wageningen Universiteit. Hij richt zich nu al jaren op de biologische fokkerij van koeien, geiten en kippen. In 2012 startte hij daarnaast zijn eigen kleine (1,7 ha) gemengde biologische akkerbouw en veehouderijbedrijf in Soest (UT). „In de reguliere melkkoeien-, geiten- en pluimveehouderij is te weinig aandacht voor het dierenwelzijn”, vindt Nauta. Het dierenwelzijn verbeteren, was zijn belangrijkste drijfveer om zelf biologische koeien-, geiten- en pluimveerassen te fokken.
In tien jaar tijd heeft hij uit vijf kippenrassen en hybriden de Vredelinger Dubbeldoelkip gefokt. „Het zijn sterke, biologische gefokte kippen met een wit met zwart verenpak”, vertelt de ondernemer vol trots. Zijn kippen leveren zowel eieren als vlees. Nauta heeft thuis 150 dubbeldoelkippen lopen, die broedeieren leggen.
45 cent per ei
Nauta verkoopt de eieren en het vlees van de kippen sinds jaren aan huis direct aan de consument. Ook liggen het kippenvlees en de eieren van deze kippen onder meer in de schappen bij markthal Het Lokaal en de biologische winkel De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort. „We zijn ook in gesprek met vijf lokale supermarktondernemers in de omgeving van Amersfoort, die allen een Jumbo supermarkt runnen. Zij hebben alle vijf veel interesse om onze producten af te nemen.”
„Een kleine, specifieke groep consumenten koopt mijn producten puur vanwege het verhaal. Die zijn bereid mij 30 cent per ei te betalen en in de winkel 0,43 tot 0,45 cent. Ook vinden ze het geen probleem om 12 euro per kilo uit te geven voor het vlees van de haantjes.” Zelfs vegetariërs kopen zijn kippenvlees. „Vegetariërs kopen mijn kippenvlees omdat ze met eigen ogen zien dat de dieren bij mij een goed leven hebben gehad. Daar zijn ze in de reguliere pluimveehouderij niet zeker van.”
De aankoop van de eieren van Nauta’s dubbeldoelkippen zijn in de winkel een stuk duurder. „Ik verkoop de eieren niet onder de 0,30 euro per stuk aan winkels. Bovendien vind ik het leuk om mijn producten rechtstreeks aan de consument te verkopen en mijn verhaal aan hen te vertellen. Winkels moeten zelf weten hoeveel marge ze hanteren. Normaal gesproken is dat circa 20 procent.”
Saladebuffet
De kippenfokker verbouwt twee derde van het voer voor zijn kippen zelf. De kippen krijgen naast biologisch opfokvoer en legmeel ook zelf geteelde granen als gerst, haver en rogge, want ze hebben meer structuur nodig en minder eiwit. Daarnaast voert hij ze vers groenvoer van een saladebuffet, een mengsel van gras, verschillende klavers en kruiden (van Pure Graze). Uit de aardappelteelt voert hij de hanen gekookte aardappelen. „Kippen zijn alles eters. Ik kook de aardappelen die niet geschikt zijn voor de humane consumptie en voer die aan mijn kippen. Dat is erg gezond voer voor ze. Ook lopen mijn kippen deels bij de pinken van de buurman in mijn wei.”
Tot nu toe is het allemaal nog erg kleinschalig, geeft Nauta ruiterlijk toe. „Grote afnemers nemen 250 kuikens af en de allergrootste 550, haantjes en hennetjes gemengd dus.” Wel groeit de vraag naar zijn biologische dubbeldoelkippen. „We vragen ons nu af of we het aantal vermeerderingskippen ook uit moeten breiden. Wellicht krijgen we straks een keer de vraag of we 1.000 kuikens in één week kunnen leveren. Dan moet er een broedstoof bij.”
‘Alles biologisch’
Zijn dubbeldoelkippen zijn ook interessant voor biologische pluimveehouders, die helemaal biologisch willen worden, denkt Nauta. „De fokkippen, de broedeieren, de eendagskuikens, alles is bij ons biologisch gecertificeerd. Dit is een unicum in de wereld. Nog steeds worden wereldwijd gangbare kuikens biologisch opgefokt en heten dan biologisch. Bij ons is echter de hele keten biologisch, van zaadje tot kipsalaadje. Dat spreekt bij een groeiende groep consumenten aan.” Daarbij komt de kleinschalige houderij. „In Duitsland noemen ze dat ‘das Bauern Ei’, niet uit grote stallen maar uit een mobiel kippenhok in de wei. Wij laten zien dat, dat kan, dat er een markt voor is.”
Op dierendag, vrijdag 4 oktober, organiseert Nauta de officiële opening van zijn biologische dubbeldoelkippenfokkerij. Bezoekers zijn vanaf 13.00 uur welkom op de AP Hilhorstweg 6, 3764MS in Soest. Bekijk hier de officiële uitnodiging. Aanmelden is gewenst. Naast Nauta vertellen andere pluimveehouders over hun ervaringen met de dubbeldoelkippen. Ook gaat Hans Fuchs van Bionext in op de kansen in de markt voor deze biologische dubbeldoelkippen. Bionext is de Nederlandse ketenorganisatie van biologische landbouw en voeding.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Stichting Biologische Veeverbetering, SBV) – Bio-KI