Hogan gaat positie van boeren in voedingsketen versterken
„Samen met de nieuwe richtlijn tegen oneerlijke handelspraktijken en de verbeteringen van de regels voor producentenorganisaties, wil de Commissie daarmee onder meer de rol van de landbouwers als producenten in de voedselketen versterken”, zegt Europees landbouwcommissaris Phil Hogan. De Commissie komt daarmee tegemoet aan de eisen die al jaren in Brussel op tafel liggen van de Nederlandse boeren en hun collega’s in de EU. De maatregelen, die de Commissie de komende weken concreet gaat opstellen om de positie van onder meer de melk-,vlees en graanproducenten Europawijd verder te versterken tegenover hun afnemers, moeten uiterlijk op 1 januari 2021 van kracht worden.
Ingrijpen Commissie
Bekend is reeds dat de Commissie de prijzen van agro-voedselproducten in verschillende stadia van de toeleveringsketen zal gaan verzamelen en nagaan hoe prijzen worden bepaald. Dat is belangrijk voor de landbouwers als producent. Want als de manier waarop de prijzen worden bepaald voor de Commissie niet op correcte manier gebeurt, kan zij ingrijpen. „Meer transparantie zorgt ervoor dat verschillende marktspelers betere keuzes kunnen maken. Een beter inzicht in de prijsvorming en in de ontwikkeling van trends in de voedselketen, kan er ook toe bijdragen om betere zakelijke beslissingen te nemen”, zo meent de Commissie.
Hogan: „Er is al heel veel informatie beschikbaar over de landbouwmarkten zoals productie- en consumentenprijzen, productie- en handelsvolume. Maar is er weinig informatie over markten die actief zijn tussen landbouwers en consumenten, zoals voedselverwerking of detailhandel. Dit gebrek aan informatie kan nadelig zijn voor de landbouwers wanneer ze zaken willen doen met derden.”
Verzamelen prijs- en marktgegevens
Op dit moment wordt er gepraat over maatregelen die van toepassing zullen zijn op de sectoren suiker, vlees, zuivel, wijn, granen, oliehoudende zaden en eiwithoudende gewassen, groenten, fruit en olijfolie. Elke lidstaat is zelf verantwoordelijk voor het verzamelen van prijs- en marktgegevens en moet deze gegevens indienen bij de Commissie. Die gaat vervolgens deze data op haar portaal voor agro-voedingsgegevens en EU-marktobservatoria publiceren. Vanaf 1 januari 2021 zullen alle lidstaten moeten voldoen aan de nieuwe regelingen rond prijstransparantie.
Tekst: Jan Schils
Beeld: Ruth van Schriek