Weinig animo onder vleeskuikenhouders om minder kuikens op te zetten
Vleeskuikenslachterijen geven aan dat de afzet van kipfilets moeizaam verloopt. Als gevolg daarvan daalden de vleeskuikenprijzen de afgelopen weken. Het perspectief voor de komende wintermaanden zien slachterijen somber in. Enkele Nederlandse slachterijen stelden voor om minder kuikens op te zetten om zo het aanbod te verlagen en de prijs op peil te houden. Vlaamse vleeskuikenslachterijen zijn nog pessimistischer. Ze vinden dat het aanbod vleeskuikens in het najaar een derde moet dalen.
Pluimveeweb vroeg woensdagavond 18 september tijdens de themacarrousel aan de bezoekers van de thema-avond of ze minder kuikens op willen zetten. Slechts enkele vleeskuikenhouders gaven aan hiertoe bereid te zijn.
„25 jaar geleden was de markt ook slecht. Toen werd er door integraties aan vleeskuikenhouders verzocht om een week langer leeg te staan en 10 procent minder op te zetten. 90 procent van de vleeskuikenhouders deed mee. Een integratie deed niet mee en zette juist 10 procent extra op. Die integratie profiteerde daarna van de hogere vleeskuikenprijzen”, zei een ervaren voervoorlichter.
Afhankelijk van situatie
„De vleeskuikensector kan als één van de weinige sectoren heel snel het aanbod verlagen door bijvoorbeeld allemaal 10 procent minder kuikens op te zetten of een week langer leegstaan”, merkte discussieleider Erwin Wilderink van Wilderink Pluimvee Advies op. „Als iedereen minder opzet, zijn er broedeieren over. Waar moeten broederijen dan heen met hun broedeieren”, vroeg een vleeskuikenhouder zich af. „Gelukkig is de broedeimarkt nu goed”, reageerde een ander. „En mochten er teveel broedeieren zijn, dan moeten vermeerderaars hun dieren iets eerder afvoeren. Gewoon doordraaien en met zijn allen in de hele keten verlies leiden, heeft niemand wat aan.”
Volgens Wilderink is minder opzetten geen slechte manier mits de vleeskuikenprijzen daardoor op peil blijven. „Al is het vrijwel onmogelijk om hierover eens te worden met alle vleeskuikenhouders in Nederland. Voor iedereen is de situatie namelijk anders. De afgelopen jaren is er veel nieuw gebouwd. Vleeskuikenhouders met nieuwe stallen willen niet langer leeg staan of minder opzetten. Die willen omzet maken in hun nieuwe stallen om de stal zo gauw mogelijk terug te verdienen.”
Bedreigingen
Eén vleeskuikenhouder gaf aan dat hij veel bedreigingen ziet. „Bij ons gaat de kostprijs jaarlijks omhoog door toenemende wet- en regelgeving. Kunnen we de concurrentie met Polen en Oekraïne nog wel aan”, vroeg hij zich af. „Er zijn altijd bedreigingen en concurrenten geweest”, reageerde een ander. „Vroeger was het Brazilië, nu komen Oekraïne en Polen daarbij. De vleeskuikenmarkt is nooit jaren achtereen goed geweest. Over een tijdje beuren we ook weer betere prijzen. Ik maak me geen zorgen over de toekomst.”