'Voersamenstelling aanpassen vanwege PAS'
De Lange doet zijn uitspraak naar aanleiding van de LTO-visie op de problemen rondom de PAS van vorige week. Hij is al sinds de eeuwwisseling bij het stikstofdossier betrokken en denkt vanuit zijn LTO-Noord-bestuurdersrol mee op landelijk niveau. De Lange: „Alle ontwikkelingen, ook buiten de landbouw, die nu stil liggen, zijn gebaat bij een goede structurele oplossing. Op korte termijn is dat lastig te realiseren, dus er zal eerst een noodoplossing komen. Maar we zijn in Nederland tegen de grenzen van stikstof aangelopen, dus er zal sowieso een stap terug gezet moeten worden. Ook door de landbouw.”
Ervaring met terugdringen fosfaat via voer
Het voerspoor is daarvoor de meest effectieve voor de korte termijn, stelt De Lange. „We hebben als sector al eerder laten zien dat we via voer de fosfaatuitstoot konden verminderen. Dat kan ook met stikstof. Bij rundvee kunnen we met minder en aangepast krachtvoer en bijvoorbeeld het naar voren halen van de ontwikkeling om het aandeel mais te verminderen ten faveure van gras, snel een stap zetten. Daarvoor zijn we als sector inventief genoeg.”
Alternatieven niet voor korte termijn
De Lange realiseert zich dat de knop bij veel boeren dan nog wel om moet. De alternatieven leveren de sector weinig verbetering op voor de korte termijn. „Als wij vandaag besluiten om alle stallen aan te passen om de uitstoot van ammoniak te verminderen, dan moet dat een beetje met de hand op de kraan. Bedrijven die de afgelopen jaren een nieuwe stal hebben gezet, kunnen niet direct opnieuw investeren. Dat zijn maatregelen die je mee kunt nemen bij aanpassingen van je stal, dus daar heb je niet morgen profijt van.”