Samenwerking in legpluimveesector kan veel beter
Legpluimveehouders wantrouwig naar afnemers
De provincie Gelderland gaf opdracht voor dit onderzoek naar aanleiding van de fipronilcrisis. Een betere samenwerking helpt volgens de provincie Gelderland met het verkleinen van de risico’s in de voedselproductie. Bovendien zorgt het voor betere verdienmodellen.
Aanbevelingen
Veerman doet de volgende aanbevelingen: De huidige samenwerking is erg ‘ad hoc’ en sterk gebaseerd op wettelijke eisen en voorschriften. Pluimveehouders en ketenspelers kunnen de samenwerking verbeteren door allemaal bij te dragen aan een goede manier van produceren, een zogenaamde ‘good manufacturing standard’. Om daar te komen is invester in samenwerking nodig.
Pluimveehouders voelen nu nog geen steun van ketenpartners, zo geeft Veerman aan. De pluimveehouder werkt samen met anderen op basis van vertrouwen. Hij heeft met name vertrouwen in zijn voerleverancier. Tegelijkertijd stellen retailers eisen aan de pluimveehouders, maar overleggen daarover veel te weinig. Veerman roept deze partijen op tot meer samenwerking. Zijn oproep sloeg aan tijdens de presentatie van zijn onderzoeksresultaten. Verschillende ketenpartijen geven aan samen te willen werken. Eén van de partijen meldde zich al voor een vervolgproject.
Presentatie
Dick Veerman presenteerde de resultaten tijdens een bijeenkomst voor ketenspelers zoals kuikenbroeders, opfokbedrijven, pluimveehouders, pakstations, voederleveranciers, dierenartsen, farmaceuten, brancheorganisaties en retailers.
Bekijk hier het onderzoeksrapport Ketenintegratie tafelei en lees het complete artikel op de website van de Provincie Gelderland.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Provincie Gelderland
Beeld: Agrio archief
Bron: Provincie Gelderland