Toenemende bezorgdheid bij Britse vlees- en eierindustrie over no-deal Brexit
Dat schrijft de Engelstalige pluimveenieuwswebsite Poultryworld. Aangezien de tarieven kunnen oplopen tot 65 procent voor bepaalde importproducten komt het afsluiten van langetermijnleveringscontracten in gevaar. Zeker aangezien verzekeraars, die normaliter zendingen dekken en het goederenverkeer tussen landen vergemakkelijken, weigeren zich schadeloos te stellen voor verliezen in verband met een no-deal Brexit. In combinatie met een volatiele wisselkoers, grotere grensvertragingen en de heersende onzekerheid over de Brexit denkt de Britse vlees- en eierindustrie dat klanten uit de EU hun eieren en (pluimvee)vlees elders kopen.
Omgekeerd claimt de Britse eierindustrie dat invoertarieven een 'must-have' zijn voor de sector, omdat deze bang is dat de markt overspoeld wordt met goedkopere eieren en eiproducten uit de hele wereld. Phill Crawley, vice-voorzitter van de NFU Poultry Board, wijst op het belang om de invoer van eieren van mindere kwaliteit te beperken om binnenlandse producenten te beschermen. In het VK worden jaarlijks meer dan 13 miljard eieren gegeten en de consumptie blijft stijgen. Ongeveer 87 procent van deze eieren wordt in het Verenigd Koninkrijk zelf geproduceerd.
Nederlandse export naar het VK
Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk (VK) de belangrijkste afnemer van Nederlandse kip. In 2017 ging er 273.787 ton en voor 765 miljoen euro kip naar het VK. Het VK importeert vooral veel Nederlandse kipfilets. Het VK is dus een zeer belangrijke afnemer van Nederlandse kip. De Brexit kan grote gevolgen hebben voor de Nederlandse vleespluimveesector. Al zijn die gevolgen nu nog niet te overzien aangezien nog steeds niet bekend is hoe de Brexit-deal eruit ziet.
Aangezien Nederland vrijwel geen eieren of eiproducten naar het VK exporteert, heeft de Brexit vrijwel geen directe gevolgen voor de Nederlandse legpluimveehouderij volgens specialisten.
De export vanuit België naar het VK voor consumptie eieren, broedeieren en eendagskuikens is haast te verwaarlozen, volgens belangenbehartiger Landsbond Pluimvee. Eiproducten en vlees daarentegen maken een aanzienlijk aandeel uit. In 2017 bedroef de export van eiproducten naar het VK 21 procent van de totale Vlaamse export en was na de Franse markt de belangrijkste afzetmarkt voor eiproducten. Wat vlees betreft was het VK in 2018 de derde belangrijkste afzetmarkt van België voor vers kippenvlees (15.941 ton) en het achtste voor bevroren kippenvlees, samen goed voor 19.873 ton.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Pixabay
Bronnen: Poultryworld, Landsbond Pluimvee