Calon: Uitspraken Tjeerd de Groot (D66) feitelijk 'onjuist en bizar proefballonnetje'
LTO Nederland zegt het onrealistisch en oneerlijk te vinden om de hele stikstofproblematiek op één sector te verhalen. „Zeker niet op een sector die niet alleen een economisch belangrijke speler is, maar ook vitale functies vervuld op het gebied van leefbaarheid op het platteland en natuurbeheer.”
Bestaansrecht
Voorzitter Calon noemt de uitspraken van De Groot een bizar proefballonnetje die op feitelijke onjuistheid is berust. Deze statistische fout was ook een doorn in het oog van belangenorganisaties POV, NOP en NVP.
Volgens de voorzitter komt het bij de boerenfamilies hard aan om te lezen dat de helft van hun geen bestaansrecht meer zou hebben. „Het zou goed zijn als politieke partijen zich houden aan gemaakte afspraken, zoals die bijvoorbeeld in het regeerakkoord staan, in plaats van in een staat van paniek over tegenvallende peilingen met proefballonnetjes het tapijt onder een hele sector uit proberen te trekken.”
Wilde roep om minder dieren
Het idee van De Groot is om de woningbouw te ontzien van de stikstofregelgeving en in plaats daarvan de landbouw te halveren. Dat zou een wapen zijn tegen de woningnood in West-Nederland. Calon plaatst zijn vraagtekens hierbij. Dit doordat de juridische grens voor stikstofdepositie zo laag is dat er niet meer stikstof uitgestoten mag worden. Als voorbeeld haalt de voorzitter Den Haag aan. „Daar is geen varken of kip te bekennen, maar wél een Natura2000-gebied. Nieuwbouw is onmogelijk. Een wilde roep om minder dieren op andere plekken in het land verandert daar niets aan.”
Kringlooplandbouw
De Groot pleit naast de halvering van de veestapel - en daarmee indirect ook het aantal boeren in Nederland - ook voor kringlooplandbouw. Hierover zijn Calon en De Groot het wel eens. Kringlooplandbouw is een stap in de goede richting om de hoeveelheid stikstof te reduceren, zegt LTO. „De sector zet zich met honderden pilots en proefprojecten in om efficiënt met grondstoffen en reststoffen om te gaan om kringlopen zo veel mogelijk te sluiten. Met technische innovaties, waar Nederland wereldwijd koploper in is, dringen we de uitstoot nog verder terug. Sinds 1990 heeft de landbouwsector de uitstoot van stikstof al met 67 procent teruggebracht.”