D66 wil aantal kippen en varkens halveren voor lagere stikstofuitstoot
Volgens D66 moeten boeren of stoppen of overstappen op kringlooplandbouw. De partij zegt maandag een oplossing te presenteren voor de stikstofcrisis. Duizenden bouwprojecten zitten in de knel door een uitspraak van de Raad van State over de beperking van stikstof. Het kabinet is naarstig op zoek naar een uitweg waarbij geplande woningbouw, aanleg van wegen en andere infrastructuurprojecten toch kunnen doorgaan.
„Ik vind het niet chic als je als boer of boerin in de krant leest dat je wel voor een groot deel kan verdwijnen”, Dat zegt minister Schouten als reactie op de suggestie van D66 dat het aantal kippen en varkens in Nederland met de helft terug gebracht moet worden.
Het D66 plan van ‘veekrimpen’ gaat Schouten allemaal te snel. Ze is ook haar verbaasd over het plan, omdat het juist de Tweede Kamer was die haar vroeg een commissie onderzoek te laten doen naar mogelijke oplossingen voor het stikstofprobleem.
'Verhouding is compleet zoek'
„Van de schadelijke stikstofuitstoot binnen Nederland is ongeveer 70 procent afkomstig van de landbouw en de intensieve veehouderij’’, zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot. „Dat is enorm. Terwijl de bijdrage van de intensieve veehouderij aan de economie nog geen 1 procent is. Die verhouding is compleet zoek.”
Schouten vindt het daarnaast oneerlijk dat de D66 er één sector uitlicht, terwijl het kabinet juist naar de volledige stikstofproblematiek kijkt. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma deelt haar mening. Hij vindt dat de veehouderij voor Nederland een belangrijke economische sector is: „D66 beseft natuurlijk ook wel dat dit voorstel onrealistisch is. Geen boeren, geen eten.”
'Ingewikkelde legpuzzel'
De reactie van CDA-Kamerlid Jaco Geurts: „Om de hele landbouwsector met één pennestreek af te schrijven is niet de oplossing voor de stikstof problematiek. Dat weet ook D66 heel goed. Het vraagt om een integrale afweging van alle economische activiteiten. Dat is een ingewikkelde legpuzzel waar de commissie Remkes nu naar kijkt.” Hij geeft aan te gaan voor een eerlijke boterham voor de boeren en slimme oplossingen voor boeren die willen stoppen.
Innovatie
Pluimveehouder Theo Bos uit Barneveld (GD) noemde het voorstel in het NOS Radio 1 Journaal 'te eenzijdig'. Volgens Bos kan stikstofuitstoot worden teruggedrongen met innovatie. Ook wil hij dat er niet landelijk maar op Europees niveau naar het probleem wordt gekeken, omdat in Nederland veel voedsel wordt geproduceerd voor de export. „Op deze locatie heb ik 55.000 kippen. Als ik dat moet halveren, kan ik mijn bedrijf sluiten.”
Tekst: Monique van Loon
Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: NOS