Woensdag 18 september thema-avond Voeding in Horst
Van Veldhuisen wil met eigen voerconcept kipverkoop stimuleren
Van Veldhuisen (43) houdt sinds 2014 samen met zijn vrouw 26.000 scharrelvleeskuikens in één stal op hun bedrijf in Renswoude (UT). Zijn kuikens hebben 1 ster van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. De vleeskuikenhouder startte begin dit jaar met de verkoop van zijn eigen kip. Erik van Veldhuisen is woensdagavond 18 september de gastspreker tijdens de Pluimveeweb thema-avond Voeding voor vleeskuikenhouders in Horst. Hij vertelt dan waarom hij begon met de verkoop van zijn eigen kip aan lokale afnemers zoals restaurants en hoe dit hem vergaat. Ook spreekt hij uitgebreid over hoe hij zich met zijn nieuwe en grotendeels zelf bedachte voerconcept wil onderscheiden. Naast zijn vleeskuikenbedrijf werkt Van Veldhuisen sinds augustus vorig jaar drie dagen per week als bemiddelaar in verzekeringen in de pluimveesector voor het Duitse Raiffeisen Ems-Vechte.
De scharrelvleeskuikenhouder heeft wekelijks contact met zijn voerfabrikant. „Ik heb nauw contact met de nutritionist. Ik geef wekelijks de groeicurves en staldata door en vertel wat ik zie in mijn stal. Samen bepalen we of we de voersamenstelling aanpassen.”
Eigen voerconcept
De ondernemende pluimveehouder is momenteel druk doende met de ontwikkeling van zijn eigen voerconcept waarin hij gebruik wil maken van lokale eiwitten. Tijdens de thema-avond geeft hij zijn visie hierover en gaat hij in op de haken en ogen. Ook vertelt hij over zijn ervaringen met voer van voerfabrikanten.
De scharrelvleeskuikenhouder laat zijn kuikens slachten bij Esbro. Met de slachterij sprak hij af dat hij zijn eigen kip terug krijgt en geen kip van andere scharrelvleeskuikenhouders. De afgelopen maanden nodigde hij veel restaurants, supermarkten en andere afnemers uit op zijn bedrijf in Renswoude. „Afnemers tonen veel belangstelling voor mijn kipconcept en dan vooral voor de transparantie. De kip is echt afkomstig van mijn bedrijf.” Ook naar zijn nieuwe voerconcept zijn afnemers nieuwsgierig. „Restaurants en lokale winkels kunnen zich hiermee ook onderscheiden. Bovendien past het mooi in de kringlooplandbouwvisie van minister Schouten.”
Invloed voer op diergezondheid
De thema-avond Voeding begint om 19.30 uur met een presentatie van pluimveespecialist Bert Janssen van Trouw Nutrition. Door wet- en regelgeving verlagen voerfabrikanten het aandeel fosfor en stikstof in het vleeskuikenvoer. Volgens sommige vleeskuikenhouders krijgen hun kuikens daardoor niet meer alle benodigde nutriënten binnen. Volgens hen zou dit uiteindelijk resulteren in meer problemen in de stal. Janssen gaat in zijn presentatie nader in op wat de gevolgen zijn en hoe deze aangepakt kunnen worden. Om 21.00 uur start het laatste officiële onderdeel van de thema-avond met de themacarrousel.
Avondprogramma:
19.15 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 uur: Presentatie door Bert Janssen over gevolgen minder fosfaat en stikstof in vleeskuikenvoer
20.15 uur: Presentatie door Erik van Veldhuisen over zijn eigen kip- en voerconcept
21.00 uur: Themacarrousel
22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje
Aanmelden
De thema-avond Voeding voor vleeskuikenhouders is woensdagavond 18 september bij Citaverde College, Spoorweg 8, 5963 NJ Hegelsom. De toegang voor pluimveehouders is gratis. Aanmelden kan hier.