'Sproeiers op dak werkt alleen bij minder goed geïsoleerde staldaken'
„De temperatuur van een staldak kan zomers in de zon wel oplopen tot 60 graden Celsius. Om zo’n dak te koelen heb je heel veel water nodig. Bij goed geïsoleerde staldaken daalt de staltemperatuur dan nauwelijks.”
„Ik had juist in mijn best geïsoleerde stallen het meeste effect van sproeiers op het dak”, reageert vleeskuikenhouder Twan Colbers uit Kessel (LB). „Door ook het beton en gras naast de stallen nat te houden, is de binnenkomende lucht koeler. Vroeger heb ik de temperatuur van het beton naast de stallen wel eens gemeten. Dat was toen 50 tot 55 graden Celsius. Ik heb die temperatuur nu niet gemeten. Maar het voelde veel koeler aan.”
Twintig sproeiers
Colbers plaatste in juli sproeiers op het dak in zijn vier stallen met nevelkoeling. In zijn andere twee stallen werkt hij met padcooling. „Een vriend van mij is tuinder. Van hem heb ik die sproeiers geleend.” Op de nok van de stallen lag een buizenstelsel van 250 meter lang met in totaal 20 sproeiers. Colbers gebruikte water uit het bassin van zijn buurman om zijn staldaken te besproeien.
„Iedere morgen om 8 uur heb ik de sproeiers aan gezet om de hitte voor te zijn en de staldaken koel te houden. Ik had niet verwacht dat het zo goed zou werken. Als deze buitentemperaturen nog een keer voorkomen, bouw ik standaard een sproei installatie op die vier stallen. Nevelkoeling werkt afdoende bij buitentemperaturen van 35 tot 36 graden Celsius. Maar als het warmer wordt, is de koelcapaciteit te laag.”
Lees de ervaringen van Colbers en andere vleeskuikenhouders met padcooling en de visie van klimaatspecialisten hoe om te gaan met de extremere buitentemperaturen, op vrijdag 30 augustus in vakblad Pluimveeweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.