Maatschappelijk verontwaardiging stalbranden neemt toe
Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) is teleurgesteld, zo vertelt hij aan het AD. „Het valt me tegen dat minister Schouten nog steeds geen werk maakt van de aanpak van stalbranden, terwijl we dat al een jaar geleden hebben afgesproken.”
D66 gebruikt de stalbranden om te pleiten voor het einde aan de intensieve veehouderij. „De verschrikkelijke stalbranden zijn daar een gevolg van.” Ook SP en De Dierenbescherming willen maatregelen tegen de branden: „De minister laat het bij de boeren zelf”, zegt DB-woordvoerder Dik Nagtegaal in het AD. „Daar blijft men echter bakkeleien over de kosten en wat de oorzaak van de stalbranden is. Zo schiet het niet op.” SP-kamerlid Frank Futselaar wil dat boeren verplicht moderne brandmelders moeten installeren en technische ruimtes in stallen brandwerend maken. Ook vindt hij dat de brandweer in ieder geval de oudste stallen moet controleren op brandveiligheid.
Hogere premies
Het Verbond van Verzekeraars maant daarnaast de boeren meer te doen en wijst erop, dat het aantal verzekeraars dat stallen wil verzekeren, afneemt. „Dat is een duidelijk signaal naar de boeren”, zegt woordvoerder Oscar van Elferen. „Als verzekeringskosten te hoog zijn, dan zullen verzekeraars dat niet meer of alleen tegen veel hogere premies doen.”
Actieplan Stalbranden
LTO Nederland stelt in het AD wel degelijk open te staan voor actie en wijst op het nieuwe Actieplan Stalbranden 2018-2022. „Maatregelen moeten echter werkelijk bijdragen aan de brandveiligheid en leiden tot minder dode dieren”, zegt Alfred Jansen, bestuurder van LTO en voorzitter van de commissie die het Actieplan Stalbranden 2018-2022 uitvoert. LTO denkt bijvoorbeeld aan het brandwerend maken van de technische ruimte in stallen.
Jansen hoopt ook op een nuance in de discussie over de stalbranden. „De eerste helft van 2019 ging het eigenlijk heel goed, en dan hoor je er meteen weinig over. Nu zijn er enkele branden kort na elkaar. De brand in het Groningse Kiel-Windeweer van juli, waarbij 100.000 kippen omkwamen, blijkt aangestoken. Dan komt het aantal al veel lager uit. Bij boeren heerst de angst dat brandstichting door actievoerders wordt ingezet om de discussie te beïnvloeden.”
Aanscherpen criteria Beter Leven
De Dierenbescherming toont begrip voor de boeren. Volgens haar moet het kabinet met geld over de brug komen, zodat boeren hun stallen brandveiliger kunnen maken of die kunnen verkleinen. Ze wil daarnaast de criteria aanscherpen voor het Beter Leven-keurmerk. Varkens- en kalverboeren krijgen straks alleen nog een gouden ster op hun vleesverpakking als ze gedegen bliksemafleiders op hun stallen installeren. Die kosten zo’n 7.500 euro. LTO Nederland geeft aan dat niet iedere boer die investeringen zomaar kan ophoesten.
Overigens blijkt uit een recent rapport van het Economisch Instituut van de Bouw dat de kans op een stalbrand met 1 op 1.000 even hoog als het risico op een woningbrand. Probleem bij een stalbrand is dat er direct veel dieren omkomen.