Uit het pluimveeonderzoek
Column: ‘Anti-predator’ gedrag
Ik vind echt dat ik als kippenonderzoeker de mooiste baan van de wereld heb. Naast mijn hobby hardlopen, is het observeren, nadenken, schrijven en vertellen over kippen - in het bijzonder vleeskuikenouderdieren - mijn grootste hobby. De afwisseling in werkzaamheden maakt het natuurlijk helemaal geweldig en dat wil ik graag met de lezers van Pluimveeweb delen in een column.
De ene week praat je met allerlei internationale onderzoekers over ouderdieren op een congres. Terwijl je de week erna aan het einde van de middag (in het donker) naar de proefaccommodatie gaat om kippen te tellen. Niet zomaar tellen, maar bekijken op welk onderdeel van de hokken de dieren rusten. Van nature willen kippen ’s nachts hoog in een boom zitten, omdat “het gevaar” dan over de grond loopt. Overdag komt “het gevaar” van boven, waardoor ze willen schuilen onder struiken en bomen. Ze noemen dit rusten in bomen en schuilen onder struiken ook wel ‘anti-predator’ gedrag; gedrag dat specifiek roofdieren op afstand houdt en de kans op overleven vergroot.
Kippen hebben in stallen natuurlijk weinig van roofdieren te duchten, maar dat gedrag zit er – ondanks tientallen jaren fokkerij – nog steeds in. In de proefaccommodatie hebben we voor de dieren een klein rooster en zitstokken (50 cm hoog) aangebracht. Zoals bekend zijn ouderdieren flink zwaarder (3,5 kg) dan legkippen, desondanks zijn ze verassend mobiel. Ze springen ogenschijnlijk moeiteloos op het rooster en de zitstokken. Uit de tellingen blijkt dat meer dan 90 procent van de dieren het hoger op zoekt. Slechts 5 procent van de dieren nemen we waar op het strooisel. Dit zijn vooral hanen die waken over hun hennetjes. Uit de resultaten komt duidelijk naar voren dat kippen hun natuurlijke gedrag nog steeds met zich mee dragen. Voor de sector, maar ook voor het onderzoek, moeten we steeds blijven nadenken hoe we dit natuurlijke gedrag van de kippen zo goed mogelijk kunnen faciliteren. Tenslotte is iedereen gebaat bij een stal met dieren die in harmonie met de omgeving leven.