'Luchtsnelheid cruciaal bij tunnelventilatie'
„Het idee van tunnelventilatie is dat de lucht in hoge snelheid van voor naar achter door de stal wordt getrokken. De luchtsnelheid moet minimaal 1,5 meter per seconde zijn voor een optimaal effect. In smalle stallen van bijvoorbeeld 12 meter breed kan dit vaak met de voorgeschreven ventilatiecapaciteit. Veel nieuwe stallen in Nederland zijn breder, bijvoorbeeld 22, 24 of 26 meter. Bij een stal van 24 meter breed moet een vleeskuikenhouder dan bijvoorbeeld achttien in plaats van tien ventilatoren in de achterwand plaatsen om de gewenste luchtsnelheid te kunnen creëren. Voor tunnelventilatie moet een vleeskuikenhouder dan al gauw 8 tot 10 kuub per kilo ventilatiecapaciteit geïnstalleerd hebben om de gewenste luchtsnelheid te waarborgen.”
Tunnelluchtinlaatventielen
De meeste vleeskuikenhouders die Rodenboog dit voorlegt, kiezen hier niet voor. Dat hoeft volgens Rodenboog ook niet. Wel adviseert de klimaatspecialist om tunnelluchtinlaatventielen te bouwen in de voorzijde van de stal. „Met nevelkoeling voor de luchtinlaatventielen en tunnelinlaten voor in de stal is een vleeskuikenhouder goed voorbereid op de hitte. Indien dit goed geïnstalleerd is, daalt de staltemperatuur 3 of 4 graden van de buitentemperatuur. Bij droog weer met een luchtvochtigheid van 30 procent kan de staltemperatuur ook 7 tot 8 graden Celsius dalen.”
In Aziatische landen zoals Vietnam en Myanmar worden veel ‘standaard-vleeskuikenstallen’ van maximaal 12 meter breed met tunnelventilatie en padcooling gebouwd vanwege het warmere klimaat dan in Nederland.
Nevelkoeling
Moeten Nederlandse vleeskuikenhouders deze stallen ook bouwen, na de uitzonderlijk hete drie zomerdagen met buitentemperaturen van 40 graden Celsius eind juli? „Nee, dat is niet nodig zegt Rodenboog. Nevelkoeling of padcooling kan ook goed werken in brede stallen van 24 meter. Overleg voor de bouw wel altijd even met een klimaatspecialist”, adviseert Rodenboog.
Lees de ervaringen van vleeskuikenhouders met padcooling en de visie van klimaatspecialisten hoe om te gaan met de extremere buitentemperaturen vrijdag 30 augustus in vakblad Pluimveeweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.