Vleeskuikenslachterijen somber over vleeskuikenmarkt
„Momenteel zijn er veel Europeanen op vakantie waardoor de vraag naar kip lager is dan gebruikelijk en slachterijen kip in moeten vriezen”, verklaart Van den Bor. De huidige situatie is daardoor niet representatief voor de huidige markt volgens Van de Bor.
„Tijdens de eerste zonnige dagen van het jaar in de lente en begin van de zomer gaan veel mensen barbecueën en stijgt de vraag naar kip. Ook aan het eind van de zomer pakken veel mensen de barbecue. Maar nu midden in de vakanties is de vraag naar kip in West-Europa laag omdat er veel mensen op vakantie zijn.”
Prijscorrectie op poten
De vraag naar kipfilet is volgens Van den Bor veel slechter dan vorig jaar zomer. „De vraag naar poten is nog wel relatief goed, maar ook hierop is een prijscorrectie geweest, waardoor we 10 tot 15 procent minder uitbetaald krijgen voor poten. De vraag naar looptenen, die veel naar China gaan, is er niet waardoor vrijwel alle slachterijen deze invriezen.”
Zo pessimistisch als de Vlaamse vleeskuikenslachterijen is Van den Bor niet. Vlaamse pluimveeslachterijen vinden dat er in het najaar een derde minder aanbod moet komen omdat ze de kip niet willen invriezen. „Ik denk dat het aanbod in Nederland grotendeels gelijk kan blijven. Alleen moeten vleeskuikenhouders genoegen nemen met lagere uitbetalingsprijzen.”
Hoe ver de prijzen gaan dalen, kan Van den Bor niet zeggen. „We moeten nu rustig blijven. De afzet van kip is nooit 52 weken per jaar en jaren op rij top geweest. De sector heeft altijd te maken met pieken en dalen. Hoe diep het dal nu wordt is afhankelijk van veel onzekerheden zoals de Brexit en de vraag uit China naar vlees.”
‘Niet op een eiland’
Wat de gevolgen van de Brexit zijn, weet Van den Bor niet. Al maakt hij zich geen grote zorgen. „Met de markt is het altijd nog goed gekomen. Vorig jaar was een goed jaar voor Nederlandse vleeskuikenhouders. De jaren daarvoor waren zeker niet onaardig. En ook met de huidige prijzen kunnen vleeskuikenhouders nog uit de voeten.”
„In Nederland leveren we niet op een eiland, maar moeten we mee met de markt. We kunnen Nederlandse vleeskuikenhouders geen hogere prijzen uitbetalen indien we het niet kunnen verwaarden aan de afzetkant.”
‘Geen ronde leeg liggen’
Een ronde leeg liggen, indien nodig onderhoud aan de stal doen en rechten verleasen raadt Van den Bor vleeskuikenhouders niet aan. „Indien je leeg ligt, verdien je helemaal niks terwijl de kosten gewoon doorlopen. Al moet iedere vleeskuikenhouder dit voor zichzelf bepalen”, benadrukt Van den Bor.
Lees het complete marktverhaal over de vleeskuikenmarkt, waarin slachterijen en andere marktspecialisten ingaan op de huidige vleeskuikenmarkt en de vooruitzichten voor de rest van dit jaar vrijdag 30 augustus in vakblad Pluimveeweb. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Marel Stork Poultry Processing