Duitsland: financieren dierenwelzijn door BTW-verhoging op vlees van 7 naar 19 procent
In Duitsland is een politieke discussie losgebarsten over een verhoging van de BTW op vlees en vleesproducten van het huidige lage tarief van 7 procent naar het hoge tarief van 19 procent. Dit werd geopperd door de Duitse dierwelzijnsvereniging om zo een duurzamere veehouderij te kunnen financieren. Politiek links en midden schijnen voorstander. Politiek rechts ziet het niet zitten. Landbouwpolitici van de linkervleugel (SPD en de Groenen) speken zich uit vóór een btw-verhoging op vlees. De SPD wil nog verder gaan en niet alleen de consument via een hogere BTW heffing aan een duurzame veehouderij te laten meebetalen maar ook vleesproducenten en levensmiddelenketens. De landbouwwoordvoerder Albert Stegemann uit de middenpartij CDU zegt ook met een dergelijke BTW verhoging te kunnen instemmen. In zijn ogen kan een dergelijke belasting een constructief voorstel zijn. Hij onderstreept dat deze extra belastinginkomsten wel gebruikt moeten worden om veehouders in de omschakeling te ondersteunen. Volgens Stegemann kost de omschakeling naar duurzamere veehouderij miljarden. Iets wat de Duitse boeren niet alleen kunnen dragen.
Tegen BTW verhoging
Kirsten Tackmann van Die Linke is tegen een verhoging van de vleesprijs. Ze vindt het niet kunnen dat minder bedeelden van de bevolking daaraan moeten meebetalen. Tackmann onderstreept dat dierenwelzijn wettelijke vastligt en via regelgevende maatregelen en gericht ondersteuningsbeleid gewoon moet worden gehandhaafd. Ook de rechtse FDP ziet niets in een BTW verhoging op vlees. Volgens FDP-politicus Gero Stool draagt het voorstel niets bij aan het dierenwelzijn en klimaatbescherming. Hij voorziet dat een dergelijke verhoging Duitse producten van de markt drukt. Dit versterkt de productie in landen die lagere normen hanteren. Ook de rechtse AfD kant zich tegen een BTW verhoging op vlees. In haar ogen leidt een dergelijke regeling uiteindelijk tot een nog grotere financiële afhankelijkheid van Duitse boeren aan overheidsgelden. De Duitse Boerenbond (DBV) heeft haar bedenkingen. Volgens de bond zijn de dierenwelzijn en klimaat er niet mee gediend als Duitse boeren blijven investeren in meer dierenwelzijn en vervolgens producten, afkomstig uit andere landen die lagere normen hanteren, goedkoop worden aangeboden. Bij de huidige zetelverdeling in de Bondsdag zou het voorstel waarschijnlijk op een meerderheid kunnen rekenen
2015
In 2015 werden al 3 tot 5 miljard euro per jaar gereserveerd om de veehouderij toekomstbestendig te maken. Daarbij werden verschillende financieringsmogelijkheden voorgesteld. Duidelijk is dat deze gelden niet uit de rijksbegroting of uit EU-middelen kunnen worden opgehoest. De CDU stelde toen reeds voor om de BTW te verhogen van 7 naar 19 procent. De Duitse dierenbescherming wil dat de BTW ook op zuivel en eieren omhoog gaat.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief
Bronnen: Agrar Heute, Top agrar Online