Kip straks wellicht overbodig bij maken van eiwit
Nederlands bedrijf produceert kippeneiwit op basis van schimmels
Oprichter Wim de Laat spreekt van een doorbraak tegenover dagblad De Telegraaf. „We zijn er in geslaagd het eiwit van een kip na te maken. We stoppen kunstmatige genen in een schimmel waarna we kippenei-eiwit kunnen genereren door fermentatie van suikerbieten. Het resultaat is een veganistisch eiwit dat gebruikt kan worden als bindmiddel in brood, vlees(vervangers), sauzen en salades.”
„Een kwart van alle eieren wordt door de voedingsindustrie gebruikt voor bewerkt voedsel”, vertelt De Laat. „De industriële productie van eiwit is niet direct goedkoper dan het houden van kippen, maar wel veel duurzamer. Je hebt geen last van ammoniakuitstoot uit mest en je hoeft geen granen en soja te verbouwen voor voer. Bovendien produceer je tot twintig keer meer per hectare met veel minder water en zonder industrieel antibioticagebruik. Tot slot is ons eiwit niet kwetsbaar voor vogelgriep, Fipronil en salmonella-issues.”
Duurt zeker vijf jaar
Naast duurzaam wil De Laat ook betaalbaar produceren. „Nu zijn veel vleesvervangers nog duurder dan vlees en gevogelte, maar in principe moet het mogelijk zijn ze goedkoper te produceren. De markt is nu nog te klein en de technologie duur, maar dat gaat snel veranderen.”
Het duurt zeker nog vijf jaar voor het kippenei-eiwit op de markt verschijnt. De vleesvervangers zijn er mogelijk al over drie jaar. „De fermentatie-techniek zelf is niet nieuw”, legt De Laat uit. „Ook voor bier, wijn, brood en kaas wordt die gebruikt.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: De Telegraaf