Onderzoek in vleeskuiken- en kalkoenstallen moet tweede virusgolf in Vlaanderen voorkomen
Dat schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw maandag 5 augustus. Het H3-virus verspreidde zich zo snel in West-Vlaanderen dat het hoogtepunt van de besmetting daar voorbij is omdat er haast geen leghennen- en vermeerderingsbedrijven gespaard bleven. Na publicatie van het Koninklijk Besluit betreffende de bestrijding van het H3-virus werd op gezag van het Voedselagentschap gestart met het ruimen van bedrijven. Om te vermijden dat kippenstallen na ruiming, leegstand en ontsmetting opnieuw besmet zouden worden, drongen de landbouworganisaties aan op het screenen van bedrijven in en rond de besmette zones. Zonder overheidsinitiatief heeft de Vlaamse pluimveesector daar nu zelf toe besloten.
In de getroffen regio’s (West-Vlaanderen, delen van Oost-Vlaanderen en rond één bedrijf in Henegouwen) wordt een screening uitgevoerd op de vleeskuiken- en kalkoenenbedrijven. Zo wil men de kans op herintroductie van het virus verkleinen in de leg- en vermeerderingssector, en vermijden dat bedrijven na het herbevolken van hun stallen een tweede keer getroffen worden door het noodlot. Gezien de verspreiding van het virus via de wind zijn immers ook vleeskuikenbedrijven er aan blootgesteld. Slechts op enkele bedrijven zorgt dit voor problemen, maar het risico op virusverspreiding is algemener omdat een besmetting bij vleeskuikens onopgemerkt kan blijven.
Verplichte screening
Om de aanwezigheid van het virus op te sporen, loopt van 29 juli tot en met 30 september een screening. De tijdspanne is zo gekozen dat alle vleeskuikens tussen 30 en 35 dagen ouderdom onderzocht kunnen worden, en alle kalkoenen één week voor ze naar het slachthuis gaan. Dierengezondheidszorg Vlaanderen doet de coördinatie en de bedrijfsdierenarts neemt de monsters. Om te vermijden dat er bedrijven ontsnappen aan de screening neemt kwaliteitsbeheerder Belplume het als voorwaarde op. Ook gaan broederijen vragen naar het bewijs van screening voordat er nieuwe kuikens worden geleverd.
Ondertussen blijven de drie landbouworganisaties (Landsbond, Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat) zich inzetten voor een vergoedingsregeling die tussenkomt voor alle getroffen bedrijven. Lees het complete artikel op de website van het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ellen Meinen
Bron: Vlaams infocentrum land- en tuinbouw