Vlaamse vleeskuikenslachterijen pessimistisch over prijsvorming in najaar
'Aanbod vleeskuikens moet een derde dalen in najaar'
Dat schrijft het Vlaamse vakblad Pluimvee van de Vlaamse belangenbehartiger Landsbond woensdag 31 juli in haar wekelijkse nieuwsbrief. „Van onze vertegenwoordigers in de prijzencommissie in Deinze ontvingen we verduidelijking omtrent de prijsvorming van deze week en vooral de signalen die ze opvingen voor komend najaar”, schrijft Pluimvee.
Ondanks de uiterst warme voorgaande week, met geringere aanvoer, daalden de Vlaamse vleeskuikenprijzen afgelopen week. „Ook voor de komende weken, zelfs met de verwachte mindere dan voorziene aanvoer zowel in aantallen als kilo’s, zijn de slachterijen ‘gewoontegetrouw’ pessimistisch. Maar vooral voor komend najaar kregen we negatieve geluiden te horen. Dit komt volgens de slachterijen door de afname van de consumptie van vlees en door de toename van de productie”, meldt Pluimvee.
Daarop werd van onze kant gevraagd om duidelijkheid te scheppen voor de planning naar het najaar toe. We willen als producent immers niet vervallen in prijzen zoals we die gekend hebben eind vorig jaar, waar we drie maanden aan een stuk (vanaf eind oktober tot eind januari) een prijsval kenden met noteringen onder de 80 cent.
Een derde minder aanbod
Hierop kreeg Pluimvee van de slachterijen een dreigend antwoord: „Er moet in het najaar een significant (een derde) minder aanbod komen dan nu het geval is. Wij slachters zullen niet meer bereid zijn om de massaal aangeboden kippen te slachten om te stockeren in koelcellen." Alle aanwezige slachters en een grote handelaar waren hierin unaniem.
„Alhoewel we helemaal niet akkoord zijn met de eisen van de slachterijen, vinden we het als belangenvereniging onze plicht om onze leden via de nieuwsbrief in te lichten. Een mogelijke tegemoetkoming zou zijn om solidair een langere leegstand tussen de ronden toe te passen, dit in het belang van alle vleeskuikenhouders.”
Landsbondvoorzitter Danny Coulier zegt tegen Pluimvee dat zeker een deel van het probleem kan teruggebracht worden tot een toenemend tekort aan slachthaken in België.