Elke pluimveehouderij blijkt een eigen geurprofiel te hebben
Het onderzoek werd uitgevoerd door Connecting Agri & Food samen met de vakgroep Molecuul en Laserfysica van de Radboud Universiteit Nijmegen. Er werden luchtmonsters verzameld bij drie veehouderijbedrijven. Deze monsters zijn onderzocht op samenstelling van twaalf relevante geurstoffen. Hieruit kwam volgens de onderzoekers naar voren dat de samenstelling van de lucht verschilt.
De grote verschillen tussen veehouderijbedrijven zijn door de meeste mensen te ruiken, zo ruikt een varkensbedrijf anders dan een vleeskuikenstal. Dat is natuurlijk een open deur, maar ook binnen een diersoort blijken er verschillen te zijn. Zo maakt het uit wat voor voer de dieren krijgen; welke samenstelling dit heeft; hoe de stal is ingericht; wat de hygiënestatus van een bedrijf is en de status van de gezondheid van de dieren. Het betekent dat ieder bedrijf een eigen geurprofiel heeft.
Luchtsamenstelling
Voor de eerste pilotstudie in april 2019 zijn bij twee varkensstallen en bij één vleeskuikenbedrijf in Limburg, luchtmonsters genomen. Per bedrijf zijn twee luchtmonsters in de stal en twee luchtmonsters net buiten de stal verzameld en geanalyseerd middels massaspectometrie. De vergelijking tussen deze twee plekken geeft volgens de onderzoekers een eerste indruk welke stoffen binnen al vervluchtigen, zijn omgezet in andere stoffen, of zijn weggewassen door een emissiereducerende techniek. De luchtsamenstelling buiten de stal bepaalt welke geur er door omwonenden wordt ervaren.
Aangenaamheid van geur
De metingen hadden tot doel om inzicht te krijgen in de variatie in geurprofiel tussen de bedrijven en het gaat om indicatieve resultaten. De onderzoekers gaan in augustus aanvullende luchtmonsters nemen. Hierbij wordt mogelijk ook een hedonische waarde, ofwel de maat voor de aangenaamheid van een geur, bepaald op de verschillende locaties waar een geurmonstername plaatsvindt. Gekeken wordt of er indicatorstoffen zijn per diersoort en of een geurprofiel per bedrijf meer inzicht biedt in de mogelijkheden om geur aan te pakken passend bij het individuele bedrijf. Ook hopen zij duidelijk te krijgen welke relatie er is tussen de geurprofielen en de potentiële geurhinder.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Ellen Meinen
Bronnen: Connecting Agri, Food