Chinezen willen met dierenwelzijn zo snel mogelijk naar Europees niveau
Via het het International Cooperation Committee of Animal Welfare (ICCAW) stimuleert het ministerie van Landbouw van China het dierenwelzijn in China. De Chinese overheid zegt haar pluimveehouders te bijven stimuleren om hun bedrijven te laten voldoen aan de internationale diergezondheids- en welzijnsnormen. Bedrijven die voorop lopen kunnen een award winnen. Voor legkippenhouders is dat de ‘Good Egg Production Award’ en voor slachtkuikenhouders de ‘Good Chicken Production Award’.
Welzijnseisen legkippen
Om voor de ‘Good Egg Production Award’ in aanmerking te komen moeten de legkippenhouders belangrijke stappen zetten. Zoals een maximale bezettingsdichtheid van negen kippen per vierkante meter, met één legnest per vier tot zes kippen. De kippen mogen niet meer in een legbatterijsysteem worden gehouden. Verder is kunstmatige rui niet toegestaan. Verder dient de kippenhouder nog te voldoen aan diverse extra eisen op het vlak van voedselveiligheid.
85 awards
In totaal 85 Chinese legkippenbedrijven ontvingen onlangs in Brussel de Good Egg Production Award voor hun voorbeeldige inzet aan diergezondheid en -welzijn. Het aantal behaalde awards is voor de Chinese overheid een bewijs dat steeds meer veehouders werken conform de internationale normen en zich bovendien continue ontwikkelen met de productie van hoogwaardige producten. De te behalen awards zijn voor de Chinese pluimveehouders een extra reden om te blijven investeren in dierenwelzijn en te produceren conform de steeds kritischere wensen van de mens en maatschappij.
Welzijnseisen slachtkuikens
In Brussel ontvingen 17 Chinese slachtkuikenhouders de Good Chicken Production Award. Deze bedrijven hebben op minimaal vijf onderdelen het dierwelzijn in hun stallen sterk verbeterd. Zo beschikken de slachthanen over meer ruimte (maximale bezettingsdichtheid van 33kg/m2). De kuikens mogen niet in een kooisysteem worden gehouden, ze dienen te vertoeven in een geschikte omgeving met een goed stalklimaat. Verder dient de pluimveehouder alle aspecten van het groeiproces vast te leggen en verder te voldoen aan diverse extra eisen op het vlak van voedselveiligheid.
Tekst: Guus Queisen
Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief
Bronnen: Poultry World, Compassion in World Farming