PCR voor Chicken Anemia Virus beschikbaar
De Polymerase Chain Reaction (PCR) is een snelle en zeer gevoelige methode om uit kleine hoeveelheden genetisch materiaal specifiek één of meer gedeeltes te vermenigvuldigen die dan geanalyseerd kunnen worden. De PCR wordt inmiddels regelmatig ingezet bij diverse projecten, om een indruk te krijgen in welke mate CAV in de Nederlandse pluimveestapel circuleert.
Verminderde weerstand
CAV kan immuunsuppressie veroorzaken; een verminderde weerstand die kan leiden tot verlaagde effectiviteit van vaccinaties en verhoogde uitval door andere ziektes op latere leeftijd. Het virus veroorzaakt met name klinische verschijnselen wanneer de infectie op erg jonge leeftijd plaatsvindt. Infecties op wat latere leeftijd geven doorgaans geen directe sterfte meer, maar kunnen wel immuunsuppressie veroorzaken.
Moederdieren vaccineren
Hoe later de CAV-infectie optreedt, hoe milder deze immuunsuppressie zal zijn, op oudere leeftijd worden de infecties onschuldig. Daarom is het erg belangrijk dat de moederdieren goed beschermd zijn tegen CAV-infecties en de kuikens een voldoende hoeveelheid maternale immuniteit meegeven. Alle moederdieren en grootouderkoppels worden om deze reden gevaccineerd tegen CAV.
Pools onderzoek
Er zijn weinig veldgegevens vanaf welke leeftijd optredende CAV-infecties geen relevante immuunsuppressie meer opwekken. Onderzoekers in Polen hebben met de PCR- test gekeken naar het voorkomen van CAV in 106 vleeskuikenkoppels met en zonder klinische problemen. In totaal vonden ze in 15 procent van de koppels het CAV-virus. In de koppels met problemen was dit percentage 42, in de koppels zonder problemen was dit 7 procent. In deze koppels was geen ‘blauwe vleugeltjes’-ziekte te zien, wat suggereert dat de infecties op wat latere leeftijd hebben plaats gevonden.
Dit onderzoek laat zien dat het CAV-virus circuleert in Poolse vleeskuikenkoppels en mogelijk via immuunsuppressie een invloed heeft op andere ziektes.