Kentucky Fried Chicken over op trager groeiende kip
KFC Noord Europa meldde zich donderdag 11 juli aan voor het zogeheten Better Chicken Commitment. KFC Northern Europe heeft nu bijna 80 restaurants in Nederland, Scandinavië en België. De kip van KFC in Noord Europa moet uiterlijk in 2026 aan deze zes criteria voldoen:
1. Van een langzamer groeiend ras zijn. Hubbard JA757, 787, 957, of 987, Rambler Ranger, Ranger Classic, en Ranger Gold of een ander ras dat aan deze criteria voldoet.
2. De maximale stalbezetting mag 30 kilogram kuikens per vierkante meter zijn.
3. Voldoen aan alle EU-dierenwelzijnswetten en -voorschriften, ongeacht het land van productie.
4. Voldoen aan verbeterde milieunormen, waaronder:
- Ten minste 50 lux licht, inclusief natuurlijk licht.
- Ten minste twee meter bruikbare uitloopruimte en twee pikblokken of ander afleidingsmateriaal per 100 kuikens.
- Voldoen aan de maximale eisen van de EU-vleeskuikenrichtlijn wat betreft de luchtkwaliteit
- De kip mag niet afkomstig zijn uit kooisystemen
5. Geslacht worden door gebruik te maken van zogeheten gecontroleerde atmosferische verdoving met inert gas of meerfasensystemen, of effectieve elektrische verdoving zonder live-inversie.
6. De naleving van de bovenstaande criteria wordt jaarlijks door middel van externe audits gecontroleerd. Ook komt er jaarlijkse een openbare rapportage over de voortgang in de richting van deze verbintenis.
NGO’s bedachten criteria
Deze criteria zijn vastgesteld door een groep internationale NGO’s op het gebied van dierenwelzijn, waaronder World Animal Protection. De nieuwe Europese standaard verbetert volgens KFC het dierenwelzijn onder andere door het aantal dieren per vierkante meter te verminderen, door de leefomgeving van de kippen te verrijken met natuurlijk daglicht, strooisel en zitstokken en door over te schakelen op een langzamer groeiend kippenras.
Ben Lauritz, directeur KFC Northern Europe, roept anderen in de sector op om ook in actie te komen: „Kip is voor ons uiteraard enorm belangrijk en we vinden het dan ook onze verantwoordelijkheid dat het welzijn van kippen in de gehele keten verbetert. Daarom hechten we veel waarde aan het ondertekenen van deze European Chicken Commitment. We zijn als bedrijf afhankelijk van een gezonde en duurzame pluimveehouderij en we weten dat onze gasten dierenwelzijn belangrijk vinden. Daarom roepen we andere bedrijven in de sector op om mee te doen om zo gezamenlijk tot een positieve verandering te komen”.
Lovend
Pascal de Smit, directeur World Animal Protection Nederland, is lovend over het besluit van KFC Noord-Europa: „Dit is een geweldige stap. Tientallen miljoenen kippen gaan hierdoor jaarlijks een beter leven krijgen. Wij verwelkomen het leiderschap dat KFC in Nederland, België, Duitsland, Zweden, Ierland en het Verenigd Koninkrijk hiermee toont en hopen dat andere regio’s waar KFC opereert dit prachtige voorbeeld spoedig volgen. Wij zien ernaar uit om de samenwerking met KFC voort te zetten om wereldwijd het welzijn van kippen te verbeteren. Minstens zo belangrijk: we roepen andere quick service restaurantketens op om net als KFC Noord-Europa zich te committeren aan deze hogere dierenwelzijnsstandaard.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Wikipedia
Bron: Kentucky Fried Chicken