Sector wil ruimen bij uitbraak H3N1, LNV zegt nee
Dat schrijft Avined dinsdagmiddag 9 juli in een update over H3N1. „We hebben eerder aan het ministerie van LNV per brief gevraagd om bij introductie van H3N1 in Nederland te handelen conform een bestrijdingsplichtige vogelgriep variant. Dat wil zeggen een ruiming van het besmette koppel. De ruimingskosten en vergoedingen - op basis van taxatie – worden dan uit het Diergezondheidsfonds (DGF) gefinancierd”, legt Erik de Jonge namens Avined uit. „Mocht de overheid niet tot ruiming over gaan, dan wil de sector de ruiming voor haar rekening nemen met een financiering van de kosten uit het DGF.”
Op 4 juli 2019 hebben ministerie van LNV en Avined hierover gesproken. Het ministerie van LNV gaf aan niet in te kunnen gaan op dit verzoek van Avined. H3N1 is geen bestrijdingsplichtige dierziekte. Ook kan er snel sprake zijn van precedentwerking. En hoeft introductie in Nederland van H3N1 niet te leiden tot een eenzelfde ontwikkeling en verspreiding als in België, aldus het ministerie.
‘Maatregelen onvoldoende’
Het ministerie van LNV gaf aan dat als H3N1 op een Nederlands bedrijf is vastgesteld het bedrijf een beschikking krijgt van de NVWA. Er is dan alleen één op één vervoer met dit bedrijf toegestaan. Als het bedrijf een uitloop heeft, moet het de dieren ophokken. In overleg met de sector zal dan een verscherpt hygiëneprotocol van kracht worden.
„We hebben bij het ministerie aangegeven dat we deze maatregelen onvoldoende vinden gezien de ontwikkelingen in België. Wij volgen deze ontwikkelingen nauwlettend en zullen het ministerie van LNV vragen haar besluit te heroverwegen als in België tot verplichte ruiming wordt overgegaan”, zegt De Jonge namens Avined.
Onderzoek in leggende dieren
Ondertussen heeft de adviescommissie pluimveegezondheidszorg van Avined goedkeuring gegeven aan een vervolgonderzoek op het gebied van H3N1. Het onderzoek dat in leggende hennen is uitgevoerd, wordt voortgezet bij jonge legkippen van ongeveer vier weken oud. Het is namelijk nog steeds onduidelijkheid wat het ziekmakend vermogen is van H3N1 in jonge dieren.
Met deze informatie komt er meer inzicht in het ziekmakend vermogen van het virus en daarmee in de risico’s voor verspreiding. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten of bedrijven met jonge dieren ongemerkt besmet kunnen zijn met H3N1. Als dit het geval is, kan het probleem groter zijn dan nu zichtbaar is.