Nieuwe wet moet afspraken voor duurzamere kip mogelijk maken
De wet is er gekomen naar aanleiding van de discussie over de Kip van Morgen. Supermarkten, producenten en verwerkers maakten in 2015 onderling afspraken over de verkoop van kippenvlees met meer dierenwelzijn voor kippen; de Kip van Morgen. Onderdeel van die afspraak was, dat op reguliere wijze geproduceerd kippenvlees uit de schappen zou worden gehaald. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat dit te ver ging en stak er een stokje voor.
Geen voordeel
ACM keek of de dierenwelzijnsmaatregelen in de Kip van Morgen door de consument werden gewaardeerd. Daaruit bleek dat de consument voor dierenwelzijns- en milieumaatregelen wel wil betalen, maar niet voor de beperkte verbeteringen van de Kip van Morgen. Per saldo levert die de consument geen voordeel op, concludeerde de ACM. Consumenten die geen hogere prijs voor diervriendelijkere kip willen betalen, zouden met de Kip van Morgen in zijn keuze worden beperkt.
Met de nieuwe wet kunnen marktpartijen afspraken maken en die in regelgeving vatten. Als de regering de duurzame initiatieven ondersteunt, de regels niet schuren met Europese wetgeving en de initiatieven ook in het algemeen belang zijn, dan kunnen ze worden ingevoerd. De Tweede Kamer wordt betrokken bij de invoering van de regels.