'Veel banen verloren en voedselveiligheid in geding dankzij Mercosur deal'
De Mercosur-deal is het handelsakkoord tussen de EU en Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay, die vorige week werd gesloten. Door de deal komt straks jaarlijks 180.000 ton extra pluimveevlees naar de EU waarvan de helft ‘boneless’. Dit vlees komt voornamelijk uit Brazilië. „Die 180.000 ton is het dubbele van het aanbod dat eind 2017 is gedaan en waar de EU lidstaten het over eens waren. Niets kan een verhoging van 100 procent van deze hoeveelheden verantwoorden”, stelt Avec.
Europa importeert per jaar al bijna 900.000 ton aan pluimveevlees uit derde landen. Ter vergelijking, momenteel wordt er 300.000 ton rundvlees en 20.000 ton varkensvlees de EU in geïmporteerd. Met de eerder genoemde extra toegezegde hoeveelheden, zal het equivalent van de Duitse- of Franse pluimveevleesproductie geïmporteerd worden. Waarom is de EU bereid om onze kip eruit te gooien, vraagt Avec zich af.
Enorme inspanningen niet beloond
In de afgelopen 20 jaar heeft de Europese pluimveevleessector volgens Avec enorme inspanningen geleverd om het dierenwelzijn (vleeskuikenrichtlijn) en de voedselveiligheid (reductie in de aanwezigheid van salmonella) te verbeteren en de impact op het milieu te verlagen.
„Door akkoord te gaan met de Mercosur deal laat de Europese Commissie eigenlijk het volgende doorschijnen: Leuk dat jullie je zo ingespannen hebben, maar dat was helemaal niet nodig. We gaan toch pluimveevlees uit derde landen importeren dat niet voldoet aan dezelfde hoge standaarden. Uit rapporten van audits, uitgevoerd door de Europese Commissie in 2013 en 2017, staat dat Brazilië zich niet houdt aan Europese regelgeving”, stelt Avec.
De Europese Commissie moet overwegen om net als China en de Verenigde Staten haar grenzen te sluiten voor Braziliaans (kippen)vlees vanwege het grote aantal besmettingen met salmonella, zei CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik in januari.
Verraden door Europese Commissie
De Europese pluimveevleessector voelt zich verraden door de Europese Commissie. De pluimveesector wordt volgens Avec geofferd om andere, grotere, sectoren tevreden te houden.
De Europese Commissie bestempelde de Europese pluimveevleessector vaak als een groot succes, omdat de sector onafhankelijk is – zij ontvangt geen subsidies van de EU –, markt georiënteerd, en flexibel. Daarnaast produceert zij betaalbare producten met lage CO2 emissies en voldoet zij aan de hoogste standaarden ter wereld. Waarom heeft de Commissie de sector dan op een presenteerblaadje aangeboden en deze succesvolle sector ‘geofferd’ tijdens de onderhandelingen met de Mercosur landen, vraagt Avec zich af.
Avec wil graag antwoorden op de volgende vragen aan de Europese Commissie, de lidstaten en het Europese Parlement:
- Heeft u de sociale, economische en de milieutechnische consequenties van deze deal voor de EU uitgezocht en berekend?
- Bent u er klaar voor om een overeenkomst goed te keuren die tot gevolg heeft dat er meer producten die geproduceerd zijn onder lagere standaarden op de Europese markt belanden?
'Kan tienduizenden banen kosten'
De vereniging van de Nederlandse pluimveeverwerkende industrie (Nepluvi), deelt de zorgen van Avec. Voorzitter Gert-Jan Oplaat is bang dat de verruiming van de invoerquota enkele tienduizenden banen in de Europese pluimveevleesindustrie gaan kosten. Oplaat denkt dat het nog wel zes tot negen jaar duurt voordat het effect van de overeenkomst voelbaar wordt. De Nepluvi-voorzitter hoopt dat het Europees Parlement het voorstel niet goedkeurd zodat de handelsdeal alsnog wordt aangepast.