'Handelspolitiek belangrijker dan voedselveiligheid en dierenwelzijn'
Dat zegt Jan Verhoijsen, voorzitter vleeskuikenhouders LTO/NOP als reactie op het handelsakkoord. „Vorig jaar is de import van pluimveevlees uit Brazilië nog stopgezet vanwege het gebruik van verboden middelen. En zijn we de handelspraktijken met Oekraïne die de mazen in de wet met de pluimveevleesdelen praktiseerden alweer vergeten? De euro’s en marges zijn belangrijker dan voedselveiligheid en dierenwelzijn,” zegt Jan Verhoijsen.
Vrijdag 28 juni is na 20 jaar onderhandelen het handelsakkoord met de Mercosur-landen Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay gesloten. Pluimveebelangenbehartigers zijn er helemaal niet mee eens en zetten alle zeilen bij om Nederlandse politici en Europese parlementariërs te beïnvloeden om tegen te stemmen.
Landbouw is wisselgeld
De Europese landbouwsector betaalt de prijs voor vrijhandel in goederen en diensten: Europese auto’s en machines werden uitgewisseld voor koeien, kippen en suiker uit de Mercosur-landen. Er zijn quota vastgesteld voor de uitvoer van wijn, auto’s en kaas vanuit Europa naar de Mercosur-landen maar geen quota voor landbouwproducten uit de Mercosur-landen waaronder pluimvee- en rundvlees en suiker.
„De Nederlandse eisen op het gebied van diergezondheid, -welzijn, duurzaamheid, voedselveiligheid zijn compleet anders dan in die betreffende landen. In feite importeert Europa producten die aan andere standaarden mogen voldoen, dan waar pluimveehouders hier zich aan moeten houden. Hoe gaan die controles dan plaatsvinden en is dat überhaupt wel mogelijk?”, vraagt ook Hennie de Haan, voorzitter Nederlandse Vakbond Pluimveehouders, zich af.
Zowel NVP als LTO/NOP vinden dit akkoord meten met twee maten. Hier verdere verduurzaming met een steeds hogere kostprijs en tegelijkertijd goedkoper voedsel op de markt toelaten wat onder lagere standaarden wordt geproduceerd. „Onze hogere kostprijs kan gecompenseerd worden door hogere importtarieven. Maken landen, zoals bijvoorbeeld Oekraïne via een maas in de wet, daar misbruik van, stop dan de import,” stelt Verhoijsen.
Stemmen volgt nog
De Europese lidstaten en het Europees Parlement moeten het akkoord nog officieel bekrachtigen. Als de deal doorgaat zullen de vleesproducerende sectoren onder druk komen te staan. „We moeten zoveel mogelijk signalen afgeven en politici voorlichten dat dit akkoord niet klopt en de Nederlandse vleespluimveesector met de hoge kwaliteitseisen daarvan de dupe is,” zegt Verhoijsen.
Donderdag 4 juli is het pluimveeketenoverleg met het ministerie gepland en staat de Mercosur-deal natuurlijk ook op de agenda. „Het is een complex verhaal waar helaas veel factoren zoals concreet de vierkantsverwaarding en herkomst etikettering invloed hebben, maar algemener de wereldpolitieke zaken. Tezamen bepaalt dat uiteindelijk wel de handelspositie en rendementen van de Nederlandse pluimveevleesketen,” zegt De Haan. Na het associatieverdrag met Oekraïne is dit weer een vrijhandelsakkoord waar de Nederlandse pluimveevleesketen het kind van de rekening dreigt te worden. Belangenbehartigers doen alles wat in hun macht ligt om het sluiten van deze overeenkomst te voorkomen aldus de Haan en Verhoijsen.