De Valk test productielijn biologisch voer
De directe aanleiding voor de productie-uitbreiding is de sterk stijgende vraag naar biologische veevoeders. Die groeiende vraag leidde bij De Valk Wekerom vorig jaar naar eigen zeggen tot een omzetstijging van biologisch met ruim 30 procent. De Valk verwacht dat die groei doorzet. De nieuwe productielijn in Meppel is zo ingericht dat die groei kan worden opgevangen. Voor de biologische voerproductie is een samenwerking opgezet met AgruniekRijnvallei, genaamd Bio-NL.
In de vestiging wordt ook regulier veevoeder geproduceerd. De nieuwe productielijn is echter strikt gescheiden van de bestaande reguliere lijn. Dat geldt voor de laadstraat, de inname van de grondstoffen, de maal- en menglijn en de perslijn. Maar ook voor de premixen, mineralen en vloeistoffen. Het zijn twee volledig van elkaar gescheiden veevoederfabrieken onder één dak.
Maatwerk
Coöperatie De Valk Wekerom, met vestigingen in Lunteren en Meppel, produceert jaarlijks rond de 255.000 ton veevoeder. Dat gaat voor het overgrote deel naar pluimvee-, rundvee, geiten- en varkenshouders in de Gelderse Vallei en Noord-Midden-Nederland. De coöperatie levert al sinds 2001 biologische veevoeders aan haar afnemers, maar besteedde de productie ervan uit. Nu het bedrijf zelf de productie ervan in handen neemt, denkt de voerfabrikant sneller te kunnen inspelen op marktontwikkelingen. Bovendien kan de voerfabrikant straks ook maatwerk leveren aan haar klanten die voor biologische veevoeders kiezen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: De Valk Wekerom
Bron: De Valk Wekerom