Mens is het probleem bij naleving hygiëneprotocollen
Dat zegt Michel Banning, vermeerderaar in Didam. De Canadese Jean-Pierre Vaillancourt, hoogleraar aan de faculteit voor diergeneeskunde Montreal, en Manon Racicot, dierenarts-epidemioloog bij de Canadian Food Inspection Agency, onderzochten 40 jaar over de hele wereld de naleving van de hygiëneprotocollen.
Menselijk gedag
Onderzoek met verborgen camera’s laat zien dat op sommige punten minder dan de helft van de stalbezoekers zich houdt aan de hygiëneprotocollen. Het probleem is het gebrek van overtuiging dat hygiëneprotocollen van belang zijn. „Veel pluimveehouders weten precies te vertellen waar een bezoeker zich aan moet houden maar houden zich zelf niet aan de protocollen. Ze zien zichzelf niet als een mogelijke bron van besmetting omdat het hun pluimveebedrijf is,” aldus Vaillancourt. Een goed uitgevoerde hygiënesluis en werkbare protocollen zijn een vereiste voor goed gedrag van de mens.
Hygiënesysteem gebaseerd op gedrag
Naast fysieke punten zoals situering hygiënesluis, stallen, zichtbare protocollen en barrières is het opleiden van pluimveehouders en medewerkers een verbeterpunt. Om een goede hygiënecultuur te krijgen zijn vier factoren belangrijk: de mens, begeleiding, omgeving en communicatie.
Houding, verantwoordelijkheidsbesef en competenties van de pluimveehouder en het personeel zijn essentieel voor het goed naleving van hygiëneprotocollen. Via voorlichting, training, duidelijke communicatie, controle en terugkoppeling
„Veel pluimveehouders hebben de hygiëne al goed voor elkaar. Voor degenen waar de hygiëne nog verbeterd kan worden, kunnen we met bovenstaande informatie aan de slag. Denk aan studieclubavonden, uitleg door controlerende instanties of dierenartsen etcetera. De situatie in België laat de noodzaak weer duidelijk zien,” aldus Michel Banning.