Het zweet breekt me uit!
Een gezegde wanneer het allemaal even te veel wordt of er een stressvolle situatie wordt beleefd. Letterlijk en figuurlijk krijg je het warm van deze stressvolle situaties. De natuur heeft het zo ingericht dat er hormonen vrijkomen onder deze omstandigheden. Deze hormonen wijzen je erop dat er even niks belangrijker is dan de stressvolle situatie direct te managen. Dit gevoel kennen we allemaal. Bij dieren werkt dit precies hetzelfde. Echter wordt bij dieren deze stress ook veroorzaakt door warmte tijdens hetere periode.
Een kip kan niet zweten
Veel soorten dieren kunnen in tegenstelling tot de mens niet zweten door de huid. Kippen raken de warmte kwijt door te hijgen. Wanneer een dier moeite moet doen om de lichaamstemperatuur op gewenst niveau te houden gaat het harder hijgen (latente warmte afgifte). Wanneer de omgeving warm en vochtig is, lukt dit minder goed.
Dit gebeurt er in het lichaam van de kip:
- Doordat een kip veel sneller gaat ademen (hijgen) om warmte af te geven gaat er daarbij ook zeer veel vocht verloren. Hierdoor ontstaat de kans op uitdroging.
- Bij een verhoogde ademhaling ontstaat meer CO2 verlies en een verhoging van de pH waarde in het bloed.
- Het hormoon Cortisol wordt meer aangemaakt door het dier. Cortisol is een stresshormoon, hierdoor komt de productie onder druk te staan.
Via drinkwater ondersteuning bieden
Begin een dag voor de hitte begint met een mix van Electrolyten en Vitamine C.
Electrolyten zorgt ervoor dat het vocht beter vastgehouden wordt in het lichaam. Magnesium ondersteunt de hartspier. Vitamine C is een antioxidant en verhoogt de weerstand van het dier. Dit komt mede doordat het de productie van het stresshormoon Cortisol remt. Door deze symptoombestrijding in te zetten ervaren de dieren minder stress.
Electrolyten/ Zouten
Deze zijn beschikbaar in twee varianten: poedervorm en vloeibare vorm. Qua samenstelling zijn deze bijna gelijk. Het verschil zit hierbij in het gebruiksgemak. Poedervorm dient altijd opgelost te worden in water met het risico dat er bezinksel ontstaat. Daarnaast zorgt dit voor extra arbeid om het in water op te lossen. De vloeibare vorm is makkelijker in gebruik. Dit komt mede door de mogelijkheid om het direct uit de kan op 1 L/m3 in te zetten op de waterleiding.
Vitamine C
Beschikbaar in twee varianten: poedervorm en vloeibare vorm. Ook hier gelden de dezelfde genoemde voordelen als bij de Electrolyten wat betreft vooroplossing. Echter is er ook een duidelijk verschil te merken in de stabiliteit van het product. Vitamine C is een antioxidant en wordt ook wel ascorbinezuur genoemd. Het nadeel van ascorbinezuur is dat door de reactiviteit met de lucht de werkzaamheid veel sneller verloren gaat. In de praktijk zou je om 100% gebruik te kunnen maken van opgelost Ascorbine zuurpoeder om de 2 uur een vooroplossing moeten maken.
Een vloeibare vorm is gestabiliseerd en gaat ook in een vooroplossing van 0,5 l/m3 minsten 8 uur mee om werkzaamheid te behouden. Kiezen voor een vloeibare vorm is daarom beter en uiteindelijk goedkoper dan een poedervorm.
Verder kun je kiezen om bij langere hitteperiodes na 3 dagen hitte een dag extra te ondersteunen met een vitaminen/mineralenmix. Door dit via het drinkwater te doen kunnen nutriënt tekorten als gevolg van mindere voeropname opvangen worden. Spoel na elke 2 dagen uw leidingen door met Oxyclean of Di-O-Clean op lage concentraties.
Denk eraan om op tijd een sinaasappel te pakken met dit weer, werkt uitstekend tegen de hittestress.
Kijk voor meer informatie op https://www.schippers.nl/themes/overige/hittestress-t4005/