Pluimveemest gevraagd voor mestvergister in Wijster
'Mesttarieven voor vergister in Wijster van 7,50 tot 8,50 euro gunstig'
Hij is één van de initiatiefnemers van het project van de stichting Groen Gas Wijster waarvan de financiering en vergunningen nu rond zijn. De planning is om in het derde of vierde kwartaal van dit jaar te beginnen met de bouw van de vergister. Pluimveehouders kunnen naar verwachting eind 2020 de eerste mest leveren.
Een groot deel van de van de benodigde 140.000 ton is al gecontracteerd doordat er 60 pluimveehouders een leveringscontract ondertekenden. Voor de overige circa 40.000 ton zijn de initiatiefnemers nog op zoek naar pluimveemest. Hiervoor is nu een tweede contractronde opengesteld waarvoor pluimveehouders zich kunnen inschrijven. De initiatiefnemers lichtten hun plannen maandag toe op een bijeenkomst in Spier waar ruim 20 pluimveehouders bij aanwezig waren.
Tarieven
„We ontvangen het liefst zoveel mogelijk mest van pluimveehouders in straal van 50 kilometer rondom Wijster”, zegt coördinator Mark van Seventer van het project. Maar ook voor pluimveehouders op 100 kilometer afstand van Wijster kan levering interessant zijn, volgens Van Seventer. „Leghennenhouders, vleeskuikenhouders en opfokkers in een straal van 50 kilometer kunnen voor circa 7,50 euro per ton hun mest kwijt. Daarbovenop komen nog de kosten van bemonstering. Voor vleeskuikenouderdieren liggen die kosten tot 4 euro per ton hoger afhankelijk van hoe oud de mest is. Voor eenden- en kalkoenenhouders zijn die kosten tot 5 euro hoger omdat de kwaliteit van die mest anders is. Eendenstromest moet bijvoorbeeld gehakseld worden en levert minder energie op.”
De leveringskosten voor leghennenbedrijven bedragen in deze contractronde 2 euro, de transportkosten liggen tussen de 5 en 6 euro en de organisatiekosten liggen tussen de 0,50 en 1 euro. Hoe hoog de kosten van mestmonstername zijn, weten de initiatiefnemers niet. Voor pluimveehouders verder dan 50 kilometer van Wijster liggen de transportkosten hoger afhankelijk van de afstand. Pluimveehouders kunnen het transport zelf regelen, maar mogen dit ook door stichting Groen Gas Wijster laten organiseren. Voor die laatste optie kozen alle pluimveehouders van de eerste groep.
Tweede contractronde duurder
Pluimveehouders die vorig jaar als eerste een leveringscontract ondertekenden, betalen 0 euro leveringskosten. Zij zijn dus 2 euro per ton goedkoper uit dan hun collega’s die nu tekenen. Een vleeskuikenhouder was het hier niet mee eens. „Gelijke monniken, gelijke kappen”, stelde hij tijdens de bijeenkomst Hij vindt dat pluimveehouders die als eerste tekenden niet bevoordeeld moeten worden en evenveel moeten betalen als collega’s die nu tekenen.
„Diegenen die als eerste tekenen hebben hun nek uitgestoken en hebben daardoor een klein financieel voordeel. Maar ook wanneer je nu tekent, ben je voordelig uit”, zegt Van Seventer.
„Vooral voor leghennenhouders zijn de tarieven gunstig”, vult De Ronde aan. „Voor leghennenhouders is de afzet naar BMC Moerdijk erg kostbaar omdat het voor legpluimveemest moeilijk is om aan de eisen te voldoen voor de verbrandingswaarde. Los van BMC Moerdijk is afzet van legpluimveemest erg kostbaar. Zeker in de winterperiode kunnen de tarieven wel oplopen tot 30 euro per ton. Grote voordeel van ons project is dat de vergister geen hoge eisen stelt aan het droge stof percentage. De pluimveemest hoeft niet gedroogd te worden, hoe verser hoe beter. Niet drogen betekent een flinke besparing in investering, energie en arbeid.”
Contract tekenen verplicht
Pluimveehouders die mest willen leveren, moeten een contract voor vier, acht of twaalf jaar tekenen. Ook moeten ze aangeven hoeveel mest ze ongeveer leveren en wanneer. „Indien je zonder contract wilt leveren, zijn de kosten 2 euro hoger", vertelt Van Seventer. Bovendien moeten ze alle mest leveren. „We hebben jaarrond pluimveemest nodig. We hebben een inpandige opslag. Een grotere opslag verhoogt de bouwkosten en dus ook de leveringskosten voor pluimveehouders." Vooral tegen het tekenen van een twaalfjarig aflevercontract hadden enkele aanwezige pluimveehouders bezwaar. „Om de vergister te kunnen bouwen, moeten we de komende twaalf jaar verzekerd zijn van pluimveemest”, licht Van Seventer toe.
Het leveren van pluimveemest aan stichting Groen Gas Wijster biedt naast de lagere afvoerkosten meer voordelen volgens De Ronde. „Je bent verzekerd van mestafzet voor een langere periode. Daarnaast krijg je als leghennenhouder ammoniakruimte op je bedrijf omdat je iedere twee weken mest aflevert en geen mest meer opslaat op je bedrijf. Daardoor kun je uitbreiden in dieraantallen. Ook is het iets collectiefs van pluimveehouders. Het plan komt van de NVP en wordt nu naar jaren werkelijkheid."
Twaalf jaar
De Subsidie Duurzame Energie (SDE) aanvraag loopt nog omdat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) de aanvraag niet binnen de gestelde termijn van dertien weken kan beoordelen. „Dat is vaker het geval bij zulke grote aanvragen omdat RVO te weinig capaciteit heeft.” Van Seventer verwacht dat de SDE-aanvraag wordt goedgekeurd. Daarna moeten de overige tonnages mest nog worden gecontracteerd. Van Seventer verwacht dat dit snel rond komt. „De kans dat we eind dit jaar gaan bouwen, schat ik op 99 procent.”
De subsidie loopt twaalf jaar. „We denken dat de vergister daarna ook door kan draaien. De verwachting is dat de gasprijzen flink toenemen de komende jaren. Daarom denken we dat we het vrijkomende gas over twaalf jaar voor een veel hogere prijs dan nu kunnen verkopen.”
Vergister functioneert probleemloos
In de Verenigde Staten staan meerdere soortgelijke vergisters. „We hebben in de Verenigde Staten meerdere vergisters bekeken en met de betrokkenen gesproken. Deze type vergisters draaien probleemloos”, zegt Van Seventer. „In deze zogeheten propstroomvergister zijn binnen twaalf dagen alle aerobe bacteriën zoals E. coli dood. Daardoor is er in tegenstelling tot andere typen vergisters geen additionele nahygiënisatie voor dat soort bacteriën nodig en is de kans op storingen nagenoeg nihil. In het proces wordt wel een naverwarming toegepast, zodat hygiënisatie dubbelop is. Dat geeft zekerheid voor de kwaliteit van de eindproducten.”
„In de Verenigde Staten zijn de eisen voor geuruitstoot strenger dan in Nederland. Pluimvee- en andere veehouderijen moeten geur reduceren, verplaatsen of stoppen. De vergister wordt daar veel ingezet om geur te reduceren. Dat de geuruitstoot nagenoeg nihil is, komt ons ook goed uit”, zegt Van Seventer.
„De vergister is gemaakt van beton. Bovendien is de mestopslagloods inpandig en komen er een luchtwassers en filters om uitkomende lucht schoon te maken.” De verwachting is dat de vergister jaarlijks 16 miljoen kuub groen gas en 16 miljoen kilowattuur elektriciteit produceert.