P. Bos veevoeders bestaat 125 jaar
'Met juiste voer is een goede eischaalkwaliteit ook na 80 weken nog mogelijk'
De voerfabrikant uit het Gelderse Ederveen bestaat 125 jaar. Het bestaansrecht van het bedrijf valt volgens Bos goed te verklaren: „We doen geen concessies aan kwaliteit en richten ons op de bovenkant van de markt. Zo onderscheiden we ons. In tijden van slechte eierprijzen stapt er wel eens een klant over naar een concurrent, maar velen komen na verloop van tijd weer terug. We hebben een heel vast klantenbestand.”
De voerfabrikant produceert jaarlijks circa 150.000 ton veevoer waarvan circa 75.000 ton leghennenvoer. Dit is daarmee veruit de belangrijkste afzetmarkt van de voerfabrikant, die daarnaast ook varkensvoer en rundveevoer maakt. Vleeskuikenvoer produceren ze niet. „Dat is een bewuste keuze. Wat we doen, willen we goed doen. Door ons op die drie sectoren te richten, lukt dat ook.” De voerfabrikant produceert al het pluimveevoer in haar fabriek in Ederveen, behalve het biologische voer. Dat laat Bos bij derden maken.
Darmgezondheid
„We onderscheiden ons al jarenlang door kwalitatief goed voer te leveren in alle sectoren. Mijn opa zei altijd ‘ik wil voer maken dat ik aan mijn eigen dieren zou willen voeren’. Ons voer is heel constant omdat we tijdens de ronde de voersamenstelling niet of nauwelijks veranderen. Andere voerfabrikanten houden de nutriënten hetzelfde, maar wisselen wel van samenstelling als de ene grondstof goedkoper wordt dan de andere. Dit heeft invloed op de darmgezondheid. De hennen krijgen dan elke week of iedere paar weken voer dat een iets andere samenstelling heeft. Vooral wanneer de hennen niet lekker in hun vel zitten, heeft dit negatieve invloed op de darmgezondheid. Dit kan stress opleveren en een lagere productie of slechtere schaalkwaliteit tot gevolg hebben.”
„We maken hoogwaardig voer. Zo gebruiken we altijd luxe premixen in het voer waardoor er voldoende opneembaar koper en zink in zitten. Het voordeel is dat de hennen niet meteen van slag raken als er een keertje een Infectieuze bronchitis (IB) rondwaart in de buurt. . Het nadeel is dat ons voer iets duurder is dan van de concurrent. Maar leghennenouders die vooral goedkoop willen voeren, moeten niet bij ons zijn. Voor het geld van een Lada kun je geen Mercedes kopen.”
Patrick Ketels nieuwe pluimveeman
Bij de voerfabrikant werken circa dertig mensen. Patrick Ketels begint op 1 juli als legpluimveespecialist. Hij stapt over van CAV Den Ham naar P. Bos veevoeders. Het buitendienstteam in de pluimveehouderij groeit daarmee van twee naar drie man. „Mark van Ingen gaat drie in plaats van vier dagen werken omdat hij meer thuis wil zijn op zijn opfokbedrijf. Daarom was er ruimte voor uitbreiding van het pluimveeteam”, verklaart Bos.
Eigenaar Robert Bos (51) is de vierde generatie in het bedrijf. Hij heeft drie zoons die alle drie de ambitie hebben het familiebedrijf over te nemen. „Mijn oudste zoon werkt na zijn studie aan Wageningen Universiteit bij een premixenleverancier om ervaring op te doen. Mijn twee jongste zoons studeren aan de HAS in Dronten.”
Aanstaande zaterdag 22 juni viert P. Bos veevoeders haar 125-jarig jubileum met haar relaties bij Congrescentrum De Werelt in Lunteren.