'Goedkoop en minder diervriendelijk kippenvlees overspoelt Europese markt'
Kippenvleesfabrikanten luiden noodklok over Mercosur-deal
De Mercosur-deal is een handelsakkoord tussen de EU en vier Zuid-Amerikaanse landen: Brazilië, Uruguay, Paraguay en Argentinië. Als dit akkoord wordt gesloten, worden handelsbelemmeringen wederzijds opgeheven. Dit betekent ook dat de vier Mercosur-landen kippenvlees goedkoop kunnen exporteren naar de EU. Dit vlees voldoet niet altijd aan dezelfde standaarden op het gebied van dierenwelzijn als het pluimveevlees dat in de EU en Nederland wordt geproduceerd. Als er niets gebeurt, zal de Mercosur-deal waarschijnlijk volgende week al worden gesloten.
Goedkoop en minder diervriendelijk kippenvlees
Boeren, bedrijven en consumenten in Europa vrezen dan ook dat de markt wordt overspoeld met goedkoop en minder diervriendelijk kippenvlees. Dit leidt tot oneerlijke concurrentie. Doordat er straks bovendien nóg meer vlees op de markt komt, zullen de prijzen die boeren in Europa voor hun producten krijgen waarschijnlijk dalen. Dit kan mogelijk leiden tot een nieuwe financiële crisis in de agrarische sector.
Vleesschandaal
„De pluimveesector is een van de landbouwsectoren die tijdens deze onderhandelingen zullen worden opgeofferd”, schrijft AVEC in een persbericht. „Brazilië, de belangrijkste exporteur van pluimveevlees in de wereld, krijgt het grootste deel van de taart. en het exporteert nu al elk jaar bijna 500.000 ton pluimveevlees naar de EU."
Bij eerdere audits door de Europese Commissie in 2013 en 2017 in Brazilië, werden ernstige tekortkomingen geconstateerd in de naleving van de EU-regels. Ook waren grote pluimveevleesverwerkers als JBS en Brasil Foods in 2017 bij een groot vleesschandaal betrokken. Hierbij werd onder meer bedorven kippenvlees geëxporteerd en gesjoemeld met papieren.
'Volstrekt onaanvaardbaar'
AVEC noemt het ‘volstrekt onaanvaardbaar’ dat Brazilië nu wordt beloond met aanzienlijke extra quota voor de uitvoer van vlees van pluimvee naar de EU. „Pluimveevleesproducenten in de EU moeten voldoen aan hogere normen voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieubescherming. Wij hebben tijd en energie geïnvesteerd om aan de hoge EU-normen te voldoen.”
Consumenten worden ook benadeeld, stelt AVEC. Veel van het Braziliaanse kippenvlees wordt gebruikt in kant-en-klare maaltijden en herkomstetikettering is daarbij niet verplicht. Consumenten weten daardoor niet waar het vlees dat zij eten vandaan komt. Terwijl de Europese consument juist graag de herkomst willen weten.
Werkgelegenheid
AVEC maakt zich ook zorgen over de werkgelegenheid. „Er zijn in de EU momenteel meer dan 300.000 mensen werkzaam in de pluimveevleessector, de meesten daarvan op het platteland. Dit akkoord zal aanzienlijke gevolgen hebben voor deze mensen.”
De Europese pluimveevleesverwerkers roepen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de nationale regeringen in de EU op om hun verantwoordelijkheid te nemen en elke overeenkomst af te wijzen, die de toekomst van de Europese pluimveevleessector in gevaar zou kunnen brengen.