LTO/NOP vraagt zich af hoe ACM zorgt dat boer bovenwettelijke eisen betaald krijgt
Dat zegt Hugo Bens, voorzitter legpluimveehouderij van LTO/NOP en leghennenhouder in Haps (NB). „Een hogere prijs krijgen voor bovenwettelijke eisen is al lang een pijnpunt in de hele landbouw. Bovenwettelijke eisen bedenken kan iedereen, maar boeren krijgen lang niet altijd alle meerkosten vergoed van hun afnemers.” Schouten wil dat de ACM erop gaat toezien dat boeren hogere prijzen krijgen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen. Bens is zeer benieuwd hoe de ACM dit gaat doen.
„Na de fipronilcrisis hebben we met de hele keten afgesproken om IKB Ei te versterken om voedselkwaliteit beter te kunnen borgen. Afnemers zouden daar een meerprijs voor moeten betalen. Maar nu zie je dat Albert Heijn eieren inkoopt, die niet IKB maar KAT gecertificeerd zijn, om zelf meer marge te houden. De eisen om te voldoen aan het Duitse kwaliteitssysteem KAT zijn lager met betrekking tot voedselveiligheid. Van IKB wordt verwacht te voldoen aan Ketenborging.nl en dat brengt behoorlijk extra kosten met zich mee.” Bens is niet te spreken over deze manier van zaken doen. „Albert Heijn neemt zijn verantwoordelijkheid als stakeholder niet.” Volgens Bens is dit één van de vele voorbeelden dat pluimveehouders de meerkosten niet betaald krijgen.
Diermeel terug in pluimveevoer
Bens is blij dat de minister aangeeft dat ze wil dat 100 procent van alle reststromen verwerkt moet worden. „Wij denken dat de pluimveesector daar een belangrijke bijdrage aan levert en kan leveren omdat kippen vele restromen zeer efficiënt kunnen verwerken en om kunnen zetten naar hoogwaardige dierlijke eiwitten; eieren en vlees.”
In pluimveevoer worden nu al veel reststromen verwerkt. Bens hoopt dat diermeel gauw weer gebruikt mag worden in pluimveevoer. „Nu verbranden we diermeel. Dat is zonde omdat het een hoogwaardig eiwit is. Met de juiste regelgeving kunnen we diermeel afkomstig van varkens weer gebruiken in pluimveevoer en diermeel afkomstig van pluimvee weer in varkensvoer.”
Schouten stelt 135 miljoen euro extra beschikbaar voor het realiseren van de visie van LNV „Er is in een eerder stadium 15 miljoen euro toegezegd, echter dat is gelabeld aan emissiebeperking van fijnstof. Als pluimveesector zijn we nu bezig met een uitvoeringsagenda. Deze agenda brengt de kansen en de uitdagingen goed in beeld. Een aantal van deze uitdagingen vragen om financiële middelen.” Bens verwacht dan ook dat een deel van de 135 miljoen dat geld bij de pluimveesector terechtkomt.
Minder kunstmestgebruik
Schouten wil ook het kunstmestgebruik verlagen. Bens is hier voorstander van. „Voor de productie van kunstmest gebruiken we veel fossiele brandstoffen. Bovendien is er in Nederland een overschot aan dierlijke mest, omdat niet alles aangewend mag worden. Al is dit punt minder van invloed op de pluimveesector. Naar mijn inschatting komt 97 procent van de in Nederland geproduceerde pluimveemest anno 2019 niet op Nederlandse (akkerbouw)gronden terecht. Maar het is een goed streven om meer dierlijke mest en minder kunstmest te gebruiken.”