Chinese pluimveeprijzen skyhigh vanwege vleestekort door Afrikaanse varkenspest
'Prijs 20 weeks moederdier opgelopen van 12 naar bijna 40 euro per stuk in China'
„Chinese pluimveehouders verdienden de afgelopen vier á vijf maanden meer dan de afgelopen acht jaar, welke dan ook goede jaren voor hen waren. Een gemiddelde Chinese pluimvee-integratie verdiend nu miljoenen”, zegt Wolbrink. „De hele pluimveebranche profiteert van het schrijnend tekort aan (varkens)vlees. De eierprijzen voor leghennenhouders zijn ook erg hoog.” Wolbrink vraagt zich af of Nederlandse broedei-exporteurs en eierhandelaren er ook niet een graantje van mee kunnen pikken.
In China bezocht Wolbrink meerdere grote pluimvee-integraties om presentaties over de producten van Framelco te geven. „De slachterijen die ik bezocht heb, slachten zo’n 180.000 tot 200.000 vleeskuikens per dag. Deze waren in eigendom van grote integraties die een stuk of zes slachterijen hadden, die gezamenlijk dan 1,08 tot 1,2 miljoen vleeskuikens per dag slachten. Gigantisch en niet te vergelijken met Nederland.”
„In Beijing alleen wonen al meer mensen dan in heel Nederland”, vergelijkt Wolbrink. „Het aantal inwoners en daarbij de vraag naar dierlijke eiwitten neemt alleen maar toe in het reusachtige land.”
Ruien
Door het tekort aan moederdieren en fokproducten worden veel moederdieren geruid. Hij bezocht een vleeskuikenouderdierenbedrijf met acht stallen voor ieder 20.000 vleeskuikenouderdieren. Dit bedrijf waren ze schoon aan het maken om vleeskuikenouderdieren te ontvangen die daar worden geruid om daarna door te kunnen leggen. „De vraag naar eendagsvleeskuikens bij broederijen is zo groot dat ze niet aan de vraag kunnen voldoen.”
Ook bezocht Wolbrink bedrijven met kooihuisvesting voor vleeskuikens. „Chinese vleeskuikenbedrijven kijken naar de voederconversie. De slachtgewichten zijn lager dan in Nederland.” Chinezen eten meer pootvlees dan borstvlees. Zo is de consumptie van kipfilet relatief laag in vergelijking met Nederland. Nu er een schrijnend tekort aan dierlijke eiwitten is in China verwacht Wolbrink dat Chinezen eerder geneigd zijn om meer kipfilet te eten. „Chinezen eten zeer graag vlees. Daar zullen ze niet snel van afzien. Dan eten ze liever kipfilet dan helemaal geen vlees.”
Door uitbraken van de Afrikaanse Varkenspest is de Chinese varkensstapel 30 tot 40 procent gekrompen in vergelijking met vorig jaar. De helft van de varkens ter wereld ligt in China. Wereldwijd is de varkensstapel en daarmee varkensvleesproductie dus 10 tot 15 procent lager dan vorig jaar. Als gevolg daarvan stegen de varkensprijzen wereldwijd maar ook in Nederland sterk.
Export broedeieren niet toegestaan
„Export van eendagskuikens en broedeieren naar China is vanuit Nederland is niet toegestaan”, zegt voorzitter Anton Butijn van het COBK (Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens). „Momenteel is alleen Polen erkend door China. We zitten al enkele jaren in een procedure van markttoelating. Echter door de uitbraken van vogelgriep in de afgelopen jaren is er vertraging ontstaan in dit traject. China hanteert namelijk het principe dat er enkel gesproken mag worden over markttoegang op het moment dat er geen beperkingen zijn.”
„De vogelgriepbeperkingen zijn door China nog niet opgeheven. Alle informatie is door Nederland wel aangeleverd, maar de bureaucratische molens in China zijn moeilijk te doorgronden.”
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Tom Schotman Agrio archief, Christian Wolbrink