IKB doet aanpassingen rondom bouw en gebruik van de douche
De regeling is nu als volgt:
• Op 1 juli heeft iedere IKB Ei of IKB Kip-deelnemer een douche op het perceel heeft. Douches in bijvoorbeeld het woonhuis (zelfde kant in als uit) tellen dus ook mee. Heeft u op 1 juli 2019 nog geen doorloopdouche beschikbaar? Dan dient u het maximale te doen om kruisbesmetting te voorkomen. Denk hierbij aan maatregelen als doucheslippers of voorkom dat bezoekers terug moeten naar het vuile gedeelte om bedrijfseigenkleding en schoeisel te pakken. Op 1 juli 2028 moet op elk bedrijfsterrein een doorloopdouche (ene kant in, andere kant uit) beschikbaar zijn
• De pluimveehouder bepaalt de concrete invulling van schoon komen en schoon gaan. De pluimveehouder en erfbetreder kennen de situatie ter plaatste (en op dat moment) namelijk het beste. Bij niet douchen geldt verzwaard omkleden, zoals gebruik van een haarnetje en een mondkapje.
Vorig jaar in juli maakte IKB bekend dat douchen vanaf 1 juli dit jaar verplicht is op IKB erkende pluimveebedrijven. Dit zorgde voor veel discussie. Veel pluimveehouders staan achter de maatregel maar een groot aantal andere pluimveehouders vindt dat verplicht douchen te weinig toegevoegde waarde biedt. Lees op de website van IKB Ei meer over de aangepaste maatregelen.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Tom Schotman
Bronnen: IKB Ei, IKB Kip