Onderzoek naar invloed van voeding moederdieren op kuikenkwaliteit
Dat maakte de voerfabrikant donderdag 6 juni bekend. Begin maart is op het praktijkproefbedrijf van De Heus in Alphen gestart met het onderzoek. De Heus wil met dit onderzoek meer inzicht krijgen in de relatie tussen het moederdier, de voeding en de kwaliteit van het vleeskuiken. Met de resultaten van dit onderzoek wil De Heus bijdragen aan het realiseren van een goede kuikenkwaliteit en daarmee een goede opstart van de kuikens.
Wereldwijd is er volgens De Heus tot op heden nauwelijks onderzoek gedaan naar de voeding van vleeskuikenmoederdieren in relatie tot kuikenkwaliteit. De gegevens die bekend zijn, zijn vaak gedateerd en niet meer van toepassing op de moderne genetica of op het huidige management.
Kuikens volgen tot slachtleeftijd
In het eerste deel van het onderzoek zijn de moederdieren als eendagskuiken op de proeflocatie opgezet en worden ze gevolgd tot het einde van productie. Deze moederdieren worden opgefokt op verschillende gewichtscurves. Binnen de gewichtscurves voert De Heus verschillende voeders waardoor verschillen ontstaan in de lichaamssamenstelling.
Tijdens de productieperiode worden eieren uitgebroed op verschillende leeftijden van de moederdieren, van jonge moederdieren tot oude moederdieren. Deze kuikens worden onder gelijke omstandigheden gevolgd tot slachtleeftijd. Door te variëren in de gewichten, maar ook de lichaamssamenstelling van de moederdieren, wordt bekeken welke factoren het beste relateren aan een goede kuikenkwaliteit.
Voerkwaliteit verbeteren
Tijdens het onderzoek wordt bij de moederdieren niet alleen het lichaamsgewicht en -samenstelling gemeten. Maar worden ook de broedei-productie, vruchtbaarheid, broeduitkomst en het gedrag meegenomen.
Van de geproduceerde eieren wordt de exacte ei-samenstelling bepaald. Op verschillende leeftijden van de moederdieren worden de broedeieren uitgebroed. Bij het uitkomen van de eieren wordt de kuikenkwaliteit direct gemeten. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de vitaliteit, gewicht, activiteit en dooierrestopname.
In het laatste deel van de schakel worden de kuikens opgezet en gevolgd tot de slachtleeftijd. Tijdens deze periode worden er tal van bepalingen gedaan om vast te stellen wat het effect van de voeding van het vleeskuikenmoederdier op de nakomelingen is geweest. Met deze info kan De Heus het voer van moederdieren verbeteren. In juni 2020 verwacht De Heus alle resultaten te hebben van het eerste onderzoek.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ben Beerens Agrio Archief
Bron: De Heus Voeders