Bezet varkensbedrijf overweegt schadeclaim: 'Activisten onthielden onze dieren zorg'
„De schade die door de activisten is aangericht is aanzienlijk", zegt Van Sleuwen die overweegt een schadeclaim in te dienen tegen de dierenextremisten. „De zeugen hebben stress gehad dankzij de 120 vreemde mensen die onze stal bestormden. De zeugen en de biggen konden door ons niet gevoerd worden, maar zijn vervolgens wel overvoerd met water door de activisten. Er zijn biggen beschadigd of doodgedrukt. Ook zijn er tomen te zien waar geen geboortehulp en geen nazorg is verleend. Dit is ook te zien op beeldmateriaal dat de activisten ze zelf hebben gemaakt."
Knippen en plakken
Veel media kopiëren en plakken zonder gedegen journalistiek onderzoek, stellen de broers Van Sleuwen. „Wat ooit is geschreven, wordt simpelweg gekopieerd en geplakt. Vaak zijn artikelen doordrongen van suggestiviteit en een eigen mening. Je merkt dat de sector hier al lang tegen aan loopt”, zegt Jeroen van Sleuwen.
Er wordt volgens hem zo een bepaald beeld geschept over de veehouderij. „Er zijn altijd mensen die dit overnemen en aannemen als waarheid.” Van Sleuwen stelt ook het beeld van ‘varkensbaronnen’ bij. Een benaming voor de broers, die in diverse media verscheen, maar geen recht doet aan wie zij zijn. „Onze ambitie is niet, groeien. Wij willen een rendabel bedrijf, dat mee kan met veranderingen. (energietransitie, duurzaam, regelgeving).”
Over het verleden van zijn vader dat eveneens in de media breed is uitgemeten zegt Jeroen: „Onze vader was een duizendpoot en een ras ondernemer, die alleen maar kansen zag. Dit werd niet door iedereen gewaardeerd. Wij hebben altijd veel respect voor hem gehad. Wat er nu gebeurt, doen hem en mijn moeder zichtbaar pijn."
Steun
De steun van veel mensen, onder wie veehouders, loonwerkers akkerbouwers en burgers heeft de familie goed gedaan. „We hebben kaarten, bloemen en zelfs uitnodigingen voor een weekendje weg gehad. Deze kwamen vanuit heel NL en ook uit het buitenland”, zegt Jeroen van Sleuwen. De weekendjes weg geeft hij aan zijn medewerkers cadeau. „Dat hebben zij en hun gezin wel verdiend. Zij hebben ons bedrijf verdedigd alsof het hun eigen bedrijf was. Maar zo voelen zij dat ook.” De impact op de medewerkers over de bezettingsactie is groot, merkt hij. „De lijn tussen privé en werk is heel dun op een boerenerf."
Jezelf verdedigen
Dat er nu Whatsappgroepen en Facebookpagina’s zijn opgericht door boeren om elkaar te waarschuwen bij dreiging van dierenextremisten, vindt Van Sleuwen een logisch gevolg van wat er op 13 mei is gebeurd. „De activisten groeperen zich en de veehouders voelen zich hier door bedreigd. Logisch dat zij hier vanaf nu ook korter op willen zitten en elkaar willen waarschuwen.” De varkenshouder roept mensen op om niet voor eigen rechter te gaan spelen, maar snapt wel dat boeren zichzelf willen verdedigen tegen dierenextremisten. „Activisten schuwen geen geweld. Mijn medewerker werd overlopen en er is ingebroken. Wat gaat de volgende stap zijn? Als je zo wordt belaagd kan ik begrijpen dat je zelfverdediging gaat toepassen. Dat veehouders vervolgens komen om te steunen vind ik ook goed, maar voor eigen rechter spelen is niet verstandig."