Als we kringlooplandbouw willen in Europa, dan kan diermeel daar een belangrijke bijdrage aan leveren
Wetenschap en supermarkten willen diermeel terug in veevoer
Onderzoeker Theun Vellinga van Wageningen Livestock Research (WUR) en directeur Marc Jansen van het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel zeiden dit dinsdag tijdens een bijeenkomst van veevoederfabrikanten en graanhandelaren in Werkendam.
Diermeel was in veevoer altijd een belangrijke eiwitbron. Sinds de uitbraak van BSE (in de volksmond: gekkekoeienziekte) werd het gebruik van diermeel vanaf december 2000 verboden om te gebruiken in veevoer. Het gebruik van soja(schroot) is sindsdien een belangrijke eiwitbron in het voer van vee. Deze sojaproducten worden voornamelijk geïmporteerd uit Noord- en Zuid-Amerika.
Diermeel wordt gemaakt van de bijproducten die overblijven na de slacht. Deze bijproducten (vetten, botten, etc.) worden vermalen en tot 2000 mocht dit in poedervorm worden toegevoegd aan veevoer.
Europese Commissie
Europarlementariër Jan Huitema (VVD) pleit al jaren bij de Europese Commissie voor een terugkeer van diermeel in veevoerder voor varkens en kippen, mits kannibalisme wordt voorkomen (geen diermeel van varkens in varkensvoer en geen diermeel van kippen in kippenvoer), Ook in Den Haag is een groot deel van de politieke voor een terugkeer van diermeel.
Vellinga benadrukte het belang om het verbod op gebruik van dierlijke eiwitten te herzien, nu Europa een transitie wil naar meer lokaal produceren van veevoer.
Grondstoffenwijzer
Op het Netwerkevent overhandigde Henk Flipsen namens de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) de derde editie van de Grondstoffenwijzer aan directeur Dierlijke Agroketens & Dierenwelzijn, Lieke Hendrix van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).
De Grondstoffenwijzer geeft overzichtelijk de feiten en de cijfers weer over welke grondstoffen er worden gebruikt in ons diervoeder en waar die grondstoffen vandaan komen. „Ook belichten we de bijdrage van de diervoedersector aan een circulaire voedselproductie”, aldus Flipsen.
Graanhandel
Voorzitter Matthé Vermeulen van Het Comité van Graanhandelaren overhandigde de brochure ‘Dutch Trade in Grains, Seeds and Pulses’. „Met deze brochure laten we zien dat de Nederlandse agrohandel een spilfunctie vervult voor de Europese food en feed sector. Nederland importeert jaarlijks 28 miljoen ton aan granen, zaden en peulvruchten en exporteert 11 miljoen ton. Mede door de sterke handelspositie hebben we in Nederland een bloeiende agrofoodsector die werk biedt aan 400.000 mensen. Een sector om trots op te zijn”, aldus Vermeulen.
Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief