Oekraïense MHP ontvangt 617 miljoen euro krediet van EU
Dat schrijft het NRC Handelsblad zaterdag 11 mei. Europa wil werken aan duurzame landbouw. Waarom stimuleert de Europese Unie dan de mega-kippenstallen van het Oekraïense MHP, vraagt het dagblad zich af.
Agrogigant Myronivsky Hliboproduct (MHP) is een bedrijf van duizelingwekkende cijfers, volgens NRC. In 2018 produceerde MHP 617.000 ton kippenvlees, en had het bedrijf 64 procent van de Oekraïense markt in handen. De productie groeit onstuimig, want MHP bouwt aan een tweede cluster rond het stadje Vynnitsja, ‘de grootste kippenfarm van Europa’. In 2023 moet de productie uitkomen op 900.000 ton. Ter vergelijking: de hele Nederlandse pluimveesector produceerde in 2017 997.000 ton kippenvlees.
MHP doet alles zelf: van het verbouwen van mais en soja tot slacht en export van de honderden miljoenen kippen die ieder jaar worden geproduceerd. Het totale areaal bedroeg vorig jaar 378.000 hectare, ongeveer 2,5 keer het oppervlak van de gemeente Utrecht. Met 28.500 werknemers schaart MHP zich bovendien in de toptien van grootste werkgevers van Oekraïne. Het afgelopen jaar maakte het 127 miljoen dollar nettowinst, op een omzet van 1,6 miljard. Het kantoor van MHP – staal en spiegelglas – staat langs een uitvalsweg van Kiev, de holding bevindt zich op Cyprus. Bestuursvoorzitter Joeri Kosjoek is een van de rijkste mannen van Oekraïne.
Milieuschade
„In Europa kan dit niet”, zegt Thomas Waitz, Oostenrijkse Europarlementariër (namens milieupartij Die Grünen) geëmotioneerd tegen NRC. „De milieuschade … jullie hebben geen betonnen vloer, het water kan zo de grond inzakken. Overal ammoniak in de lucht. Dit is waanzin.”
Manager Sergi Petryk van MHP legt uit dat de kippenmest wordt vermengd met stro en bacteriën die de mest afbreken. Na veertig dagen ontstaat „ecologisch schone” compost, zegt hij. „Ik denk dat dit in Oekraïne de enige plek is waar mest wordt verwerkt aan de hand van milieunormen”, geeft hij aan. „Maar jullie vervuilen de bodem en het water”, reageert Waitz.
Meningen verdeeld
De meningen over MHP zijn in het Oekraïense dorp Stepantsi verdeeld”, zegt dorpshoofd Jaremenko. „Sommige burgers zijn blij met de nieuwe voorzieningen. Anderen hebben vooral last van de stank.” Vooral als de kippen naar de slachterij worden gereden is die soms niet te harden.
MHP heeft zwaar geïnvesteerd in het dorp Ratseve, maar de 144 geplande kippenschuren staan er nog steeds niet – mede dankzij Nina Martynovska. Het gemeenteraadslid neemt ons mee naar de velden langs de Dnjepr. Ze wijst naar de locaties waar de stallen van MHP hadden moeten verrijzen. Het afvalwater zou direct de rivier in gaan. zegt ze: „Hier was geen waterzuivering gepland.” Nu is de bouw op last van Kiev stilgelegd. De oppositie was te groot, zegt Martynovska. „Drie jaar hebben we gevochten.”
Geen werk
Dorpshoofd Larysa Postrygan vertelt dat de komst van MHP een belangrijke impuls zou hebben betekend voor Ratseve. „Het grootste probleem is dat hier geen werk is. Tegenwoordig vertrekken zelfs mensen van middelbare leeftijd naar Europa om te werken – Polen, Tsjechië, Duitsland.” Haar zoon is geëmigreerd. „En ik was van plan over drie maanden naar Polen te vertrekken.”
Lees het complete achtergrondverhaal op de website van NRC Handelsblad.
Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Agrio archief
Bron: NRC Handelsblad