Bouw korte keten Kuijpers Kip vordert
In juni 2018 is de bouw van de eerste vier vleeskuikenstallen en broederij gestart. Op 24 mei gaan de eerste vleeskuikens de stal in. Uiteindelijk komen er stallen voor 960.000 vleeskuikens, een broederij en een slachterij. Familie Kuijpers werkt samen binnen Het Nieuwe Gemengde Bedrijf waarin het vleeskuikenbedrijf samen met een varkensbedrijf en een bio energie centrale een kringloop vormen.
Het duurde bijna 15 jaar voordat de vergunningen voor de duurzame korte vleespluimveeketen uiteindelijk in september definitief waren. De familie gaf de moed en drive nooit op en startte in juni 2018 met de bouw.
Fysieke korte keten
De Kloeke Kip is de nieuwe korte keten van familie Kuijpers. Hun missie is ‘Lekker eten voor iedereen met oog voor mens, dier en milieu.’ Van broedei tot geslacht product dat ze onder de naam Kloeke Kip verkopen.
Een vleeskuikenbedrijf zonder gasaansluiting, kuikens groeien met familiewarmte, geen antibiotica, geen transport en een lage carbonfoodprint. Een korte keten voor de productie van gezond en betaalbaar kippenvlees. Marcel Kuijpers: „Onze focus is mens, dier en milieu. Stallen met een goed klimaat voor de dieren, de mensen die erin werken en met zo min mogelijk belasting voor het milieu.”
In Stevensbeek houdt familie Kuijpers vleeskuikenouderdieren. Het enige transport zijn de broedeieren naar Grubbenvorst en uiteindelijk het vlees naar de afnemers.
Combineren van technieken
Grote kuikens produceren veel warmte; kleine kuikens hebben die nodig. De luchtwasser recyclet de lucht en brengt die kiemvrij naar de kleinste kuikens. „Dat noemen we familiewarmte. We hebben gebruik gemaakt van bestaande technieken en koppelen die aan elkaar”, legt Jan Kuijpers, de bedrijfsleider van het nieuwe bedrijf uit. Door veel overleg en sparren met technische bedrijven hebben ze innovaties bedacht en hebben de stallen geen gasaansluiting of andere verwarming nodig. De brandveiligheid is gewaarborgd via een combinatie van rookdetectie en een mistsysteem waardoor blussen met behoud van dieren mogelijk is. „Onze overtuiging is dat innovaties goed moeten zijn voor mens, dier en milieu. Op een efficiënte wijze duurzaam voedsel produceren zodat het voor iedereen te betalen is, zonder dat het milieu en het dierenwelzijn worden geschaad, zegt Marcel.
De komende weken leggen technici de laatste hand aan de stalinrichting, luchtwassers en elektrische aansluitingen. „We houden geen open dag, wellicht organiseren we een symposium aan het einde van het jaar”, zegt Marcel Kuijpers.
Op Pluimveeweb volgen regelmatige publicaties, themagericht om de nieuwe technieken en inzichten met pluimveehouders en periferie te delen.