Opinie: Bio-bashers
Nee, wat nu weer. RTL is het biologische keurmerk aan het zwart maken. Ongelooflijk, wat een prut verhaal. Wat een goed onderzoek, maar wat een opgeblazen zooitje gekleurd nieuws. Zo de feiten uit zijn proportie halen en in je eigen rechtse anti-bio straatje framen, dat is blijkbaar tegenwoordig het journalistieke vak.
Hallo, het biologisch keurmerk is volslagen betrouwbaar!! Er is werkelijk niets aan de hand. Bij iedere controle zijn er bijna altijd afwijkingen. Er zijn wel 1000 regeltjes waar we aan moeten voldoen. Als je bijvoorbeeld Skal schrijft als SKAL op je etiket, dan is dat al een afwijking. Als je om die reden uit het keurmerk wordt gegooid, dan gaat je bedrijf failliet, want dan moet je opeens voor gangbare prijzen verkopen. Je krijgt dan tijd om te herstellen, dit is opgenomen in de regelgeving. De Skal is een extreem goeie controleur, die streng en rechtvaardig controleert. De flexibele redelijkheid is wettelijk opgenomen in de regelgeving, omdat er anders geen biologische sector zou kunnen bestaan. En de echte fraudeurs, die worden altijd met veel deskundigheid en zonder enige vorm van pardon uit het keurmerk gesmeten. Dat de RTL dat niet bericht, zegt meer over hun gekleurde invalshoek, dan over het biologisch certificaat.
Waar zit dan dat risico op fraude? Inderdaad, inderdaad, in het buitenland. Niet bij de Nederlandse Skal en de Nederlandse biologische boeren. Laat RTL daar eens een goed verhaal over schrijven. Er is in Europa bijvoorbeeld een tekort aan biologisch graan, als veevoer, dus niet baktarwe, maar voertarwe. Dat komt dan uit China, in het Chinees gecertificeerd. Betrouwbaar? Soms wel, soms niet. Ze nemen dan soms “schone” partijen graan, waar geen residu in te vinden is, en plakken daar een certificaatje bio op. Tel uit je winst. Er is laatst een Europese certificeringsorganisatie opgerold, die meewerkte aan deze fraude. RTL daar eens een goed verhaal over schrijven, in de juiste proporties.
Natuurlijk moet de biologische sector permanent naar zichzelf kijken. Er zijn wel verbeterstappen te vinden. Zo is laatst op 25 gangbare en biologische bedrijven gekeken naar residuen van heel veel verschillende bestrijdingsmiddelen. Bio kwam er goed uit, maar zeker niet schoon. Kan dat beter? Waar komen al die residuen vandaan? Kunnen we niet iets doen aan het toegestane gebruik van gangbare dierlijke mest bij sommige biologische bedrijven? Hoe komen we aan genoeg betaalbare biologische dierlijke mest? Bestrijdingsmiddelen worden goed gekeurd door het Ctgb in Nederland en de Efsa in Europa. Zij kijken altijd naar één middel tegelijk. Wat doet een cocktail van residu in een mensenlichaam? Is de biologische sector van kritische boeren en consumenten niet bij uitstek de sector die dit geluid zou moeten laten horen? Hoe kan het beter? Zouden we RTL niet eens moeten bellen? Er is ook een schreeuwend tekort aan biologisch stro. Biologisch stro is nog wel te krijgen, maar niet voor iedereen, en tegen prijzen van brood in oorlogstijd. Er komt dan een ontheffing om gangbaar stro te gebruiken, want je kan niet zonder stro. Zo is de praktijk, weerbarstig. Daar kan natuurlijk ook residu in zitten, wat weer in de mest terecht komt, omdat stallen worden opgestrooid met stro. Bio kan altijd beter. Hallo RTL, willen jullie dit een keer ongekleurd berichten?
En last but not least moet de biologische sector ook eens kijken naar Clean Label. Je mag gewoon Clean Labelen in bio. Het staat mij enorm tegen. In de (gangbare en biologische) levensmiddelenindustrie is wettelijk afgedekt dat als je een synthetisch middel toevoegt aan bijvoorbeeld brood, en dat synthetische middel is gemaakt met tarwe als basisstof, dan hoeft dat niet op het etiket. Want er zit al tarwe in brood, dat staat al op het etiket. Synthetische bind- kleur- en smaakstoffen uit een basisingrediënt zou je moeten willen vermelden op het etiket. Laat bio die steen eens in de vijver gooien. Als je biologische tarwe gebruikt om synthetische middelen te maken, dan is het bio, en mag het op een biologisch etiket NIET vermeld worden. Snap je het nog, lieve kiezer. Ik haat Clean Label. Geef mij maar een Dirty Label, maar wel eerlijk. Hallo RLT, zal ik een keer uitleggen hoe dit zit? Dat bio mee is gegaan in de wereld van Clean Label, heeft mij, als een van de meest biologische boerinnen van Nederland, weer gemengd (biologisch en gangbaar in mijn eigen keuken) doen eten. Want een beetje residu is volgens mij minder schadelijk dan Clean Label. Zo, die zit.
Zo zie je maar, de biologische sector is bij uitstek een sector die kritisch is op zichzelf. In Duitsland is ook een rechtse omroep die de meest vreselijke beelden van de biologische sector de wereld in slingert. Sorry, maar laat je er niet in mee slepen. Ga eens kijken bij de open dag op een biologisch bedrijf.
Tekst: Irene van der Marel
Beeld: Agrio archief