Vogelgriep breidt rigoureus uit in Vlaanderen: aantal uitbraken stijgt naar 26
Ondanks het laag pathogene karakter vermoeden deskundigen dat de wind een mogelijke rol speelt in de verspreiding van het virus. De besmettingen in de eerste weken lagen in de lijn van de toen heersende Oostenwind. Dat zegt adviseur Martijn Chombaere van de Vlaamse Bedrijfspluimvee- en Konijnenhouders.
Sterke legdaling
Aangezien het om een niet meldingsplichtige H3N1 variant van het virus gaat, is er geen protocol voorhanden. Zo is ruimen niet verplicht. „We willen echter samen met de overheid een plan van aanpak opstellen omtrent deze zorgwekkende situatie. Want tot op heden is er nog steeds niet bekend of het überhaupt wel het H3N1-virus is dat deze problemen veroorzaakt”, zegt Chombaere. „De zogeheten test sciensano wees 0,13 uit als pathogeniciteit. Dit is dus totaal onschadelijk. De test sciensano moet boven de 1,2 liggen om zich echt als schadelijke pathogeen te gedragen.”
„Dat het H3N1-virus een laag pathogeen karakter heeft, blijkt niet uit het klinisch ziektebeeld dat zich tot op heden enkel bij productiedieren manifesteert. Op de getroffen bedrijven zien we een sterke legdaling. Op sommige bedrijven bedraagt de uitval 10 procent, op andere bedrijven loopt de uitval op tot 20 procent of meer. Dat varieert zeer sterk”, zegt Chombaere.
Spoedoverleg
Chombaere en zijn collega belangenbehartigers hebben nauw contact met de overheid. „Ik verwacht dat er deze week een protocol komt hoe we om moeten gaan met deze situatie zodat we de groei van het aantal uitbraken zo snel mogelijk een halt kunnen toe roepen. Het aantal uitbraken is de afgelopen weken sterk gestegen. Dat kunnen we niet langer blijven aanschouwen, we moeten dit stoppen.”