'Minder kans op grondeieren als je direct voert nadat licht aan gaat'
Hulman zei dit woensdagavond 24 april tijdens de themacarrousel op de thema-avond Vermeerdering in Barneveld van Pluimveeweb en Bravo. Naast tijdstip van voeren, zijn er meer zaken van invloed op het voorkomen van grondeieren, zoals de oppervlakte van de roosters, het type legnest en de drinkwatervoorziening.
„Indien je met drinknippels werkt moet je af en toe dicht stukken hebben die als doorloop dienen”, zegt Hulman. „De drinknippels zijn geen beperking voor de toegang tot het nest, dat zijn de hennen die voor de drinknippels staan”, voegt een vermeerderaar toe.
‘Meer grondeieren bij ouders traaggroeiers’
„Het aantal grondeieren bij vleeskuikenouderdieren van trager groeiende vleeskuikens zoals Hubbard is veel hoger. Dat is een giga verschil”, deelde een vermeerderaar zijn ervaringen. Andere vermeerderaars beaamden dat het aantal grondeieren bij vleeskuikenouderdieren van trager groeiende vleeskuikens fors hoger ligt.
Volgens een vermeerderaar moet de beun zo groot zijn dat alle hennen er ’s nachts makkelijk op kunnen. „Wij controleren zeker de eerste twee weken altijd of alle hennen op de beun zitten. Indien ze er niet op zitten dan helpen we ze erop”, zei hij. Anderen deden dat niet.
„Een grote beun lijkt mooi omdat je hier in tegenstelling tot in het strooisel nauwelijks grondeieren vindt. Maar de hennen en hanen trappen ook veel buitennesteieren door de beun heen”, zei een vermeerderaar.